Youtube-os "filmklasszikusok" (NÉGYSZEMKÖZT)
szerző: Tóth Tamara


A videómegosztó portál elsősorban nem arról híres, hogy filmeket töltenek fel rá, hiszen azok terjedelme nem teszi lehetővé. Ezek a videók az úgynevezett internetes mémek, amik divathullámszerűen terjednek a világhálón. Tartalmuk általában vicces, humoros, sok esetben egy idő elteltével módosul, kiegészül. Hogy melyek a leggyakrabban nézett "filmek", azt számadatok támasztják alá. Mi ezek közül válogatunk most, illetve azokat hozzunk fel példaként, amiket valószínűleg mindenki ismer. Persze mindezt csak a teljesség igénye nélkül tehetjük, hiszem minden Youtube-használónak megvan a maga kedvence.

Edd meg a spenótot!

A apa-fia konfliktust feldolgozó árnyjáték-filmek köré igazi kultusz épült már. Az első részben megtudjuk, hogy az iskolából hazatérő kisfiúnak spenótot főzött az édesapja ebédre. Ezt azonban a gyerek nem szereti, és nem hajlandó megenni. A vita hevében bepillantást nyerhetünk az apa domináns, mondhatni elnyomó státuszába, aki a végén arra is képes lenne, hogy megölje a gyerekét. Mindezt pedig azért, mert a srác nem hajlandó megenni a spenótot. Az „alapműhöz” az idők során aztán különböző variációkat gyártottak, amiből sok részletet megtudhatunk apa és fia kapcsolatáról, megismerhetjük állatkerti kalandjaikat, a pályaválasztás nehézségeit, az ünnepekhez fűződő érzéseiket. Valószínűleg elég sokan egyet értenek abban, hogy a spenótos kisfilmek igazán beteg alkotások.Polgár Jenő, a sztár

Ez a videó tényleg a legismertebbek között van/volt, elterjedése idején lépten nyomon idéztek belőle, félresikerült mondatai szállóigévé váltak. Az eredeti szöveg így hangzik: „Polgármesteri Hivatalba, Polgár Jenő úrhoz”, amit a roma származású Kolompár Sándornak többszöri nekifutásra sem sikerül kimondania. Az összedőlt háza miatt nyilatkozó férfit a riporter sokáig faggatja, de végül nem inkább ráhagyja az értelmetlen mondatokat. A 2000-ben elterjedt videó az elsők között volt a hazai internetes mémek sorában, amit azóta megszámlálhatatlanul sok társa követett.


Szomszédok, a retró sorozat

A gazdagréti lakótelepen játszódó teleregény 1987-től 1999-ig láncolta a kanapéhoz a magyar nézők zömét. A panelben élő emberek mindennapi életének eseményeit feldolgozó sorozat ma már igazán szórakoztató, a kor jellemző helyzetei inkább komikusnak hatnak. Taki bácsiék, a Mágenheim család, Vágási Feriék számtalan fő- és mellékszereplő felbukkanása egy-egy jelenetben szintén elhíresült, és a Youtube-használók kedvenceivé váltak. Ki ne látta volna, amikor Vágási Feri jogtiszta „Mikrosoft” szoftvert szeretne, vagy lefagy szegény számítógépe? Julcsi számtalan pasija, és szerelmi életének bonyodalmai is vidám perceket szerezhetnek.


szerző: Szántó Gyula


Hogyan juthat el egy amatőr, egyszemélyes bábszínház félmillió emberhez? Csakis az internet segítségével.

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt jelent meg az első „spenót” videó a világ legnépszerűbb videómegosztóján. A kisfilmeknek két homályos árnyékbáb a szereplőjük,  a történetek egy-egy apa-fia párbeszéden alapulnak és olyan tanulságos  történetet mutatnak be - görbe tükröt tartva a néző elé - melyet más médiában nem szokás. Ilyen például, hogy a portásnak van a legnagyobb hatalma, mert ő mondja meg, hogy ki mehet be, vagy, hogy az aranyos jegesmedve valójában ragadozó.

A történetek főcím zenéje is elég slágergyanús. Bárkinek könnyed néhány perces kikapcsolódást nyújthatnak a videók, de csak ha van humorérzékük. Ez egy interaktív spenót videóval könnyen le is tesztelhető.

A komolyabb értelemben vett klasszikusok közé tartozik az a kezdeményezés, hogy a világ minden tájáról jelentkezhetnek a YouTube klasszikus zenei tehetségkutató versenyére a vállalkozó kedvű zenészek. Az oldalra két videót kell beküldeni január 28-ig, egy Tan Dun zeneszerző egyik művéből eljátszott részletet, és egy szabadon választott témát. A nyertesek a YouTube Szimfonikus Zenekarként felléphetnek a New York-i Carnegie Hallban.