Holt költők társasága
szerző: Plecskó Edina
„Ó Kapitány, Kapitányom!” – csendül fel többször e Walt Whitman - idézet a filmdrámában, az alkotás szellemiségét áthatóan kifejezve egy igazi tanár iránt érzett érzelmek súlyát.

A kezdetben pusztán tananyagként szolgáló sorokat később, maguk a diákok állítják az emberiség szolgálatába romantikus érzelmeiktől túlfűtve. S hogy miként fejlődhet a lélek idáig, azt mutatja be remekül a Peter Weir jóvoltából született film. Az alkotás értékét a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában elért Oscar-díj elnyerésén túl az is mutatja, hogy Észak-Amerika angol szakos gimnáziumaiban kötelező tananyaggá tették. Az 1959-ben játszódó történet a Welton Akadémia elit és konzervatív szellemiségű világába kalauzol el minket. A helyszín jellege és az időpont nagy kontraszttal szolgál az újonnan érkező irodalomtanár, Mr. Keating (Robin Williams) megjelenését illetően, aki csakugyan ezen intézmény falai közt nevelkedett, ám lelkében mégis merészen új és szabad eszméket képvisel. Sajátos oktatási módszerei, humora, ösztönző személyisége és a diákok iránti teljes elkötelezettsége egy pillanat alatt leveszi a gyerekeket a lábukról. Felnyitja szemüket az élet rövidségére, az alkalmak kihasználásának fontosságára és a költészet szeretetére.

A történetben a realizmus és a romantika konfliktusa zajlódik le: ez előbbit a hagyományok szigorú rendszerén alapuló iskola, utóbbit pedig Mr. Keating eddig sosem látott felfogása képviseli Thoreau és Byron költészetének tanításával. Ám pont e két eszme találkozásából fakad a történet drámaisága is, amelynek végkimenetele emberéletet követel.

Mindazonáltal a megszületését tekintve két évtizedre visszanyúló filmdráma jelen korunkban is örök értékekkel szolgál az erkölcsi példamutatás és az igazi tanár-diák kapcsolatok terén. Megtanít arra, hogy a „carpe diem” életfilozófia megélése a szellemi felszabadulás és a magunk körül lévő dolgok megváltoztatásán túlmenően egyben tragikus sorsok táptalaja is lehet. Mindezt kifejezendő találták meg a kitűnően játszó ifjú színészeket a filmhez, a már érett és színészileg minden elismerést megérdemlő Robin Williams mellé.