Miért jó a Közlekedési múzeum?
szerző: Tóth Tamara
A Nemzeti Múzeum egyértelmű, mindenki járt már ott életében néhányszor, a Szépművészetiben is megfordulunk időről időre. A Közlekedési Múzeum már más tészta. Hiszen kinek jutna eszébe, hogy egy békés hétköznap délután, vagy hétvégi időtöltésként felkerekedjen miatta a Városligetbe? Valószínűleg a téma iránt fanatikusan érdeklődők felkapják a fejüket és fintorognak. Előre is elnézést kérek tőlük.

kép:www.jatekudvar.huKezdjük egy aktualitással, ami az intézmény nevére irányul. Múzeumunk 2009. január 1-jétől az Országos Műszaki Múzeummal összeolvadva Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum lett hivatalosan. Ez a jelen, és bizony az intézmény története még a múlt századnál is régebbre nyúlik vissza. Boldog békeidők, dualizmus, milleniumi ünnepségek, tökéletes korszak a múzeumalapításra. Honfoglalásunk ezredik esztendejének ünnepén a közlekedésügynek is teret szenteltek a kiállításon. A szervezők több emléket gyűjtöttek össze, mint az várható volt, és kár lett volna veszni hagyni a munka eredményét. Arról nem is beszélve, hogy a korszak a közlekedés fejlődésének forradalma is volt, ami igénnyé alakította, hogy a múltat intézményi keretek közé rendezzék. Ez egész hamar sikerült is vasútrajongó őseinknek, közülük is élen járt Banovics Kajetán, és 1899. május 1-jén meg is nyitotta kapuit az intézmény. A rengeteg tárgyi emlék mellett nagyon sok dokumentum is a sokszínűséget szolgálta, kiegészítve még nemzetközi anyaggal. A gyűjtemény gyorsan bővült, helyhiány alakult ki. A nagyszabású terveket azonban a két világháború nem engedte megvalósítani. A bombatalálatok után kérdéses volt, hogy lesz-e múzeumunk egyáltalán. A helyreállítás elkezdése az 50-es évek végéig húzódott, majd 1966-tól látogatható újra.

Napjainkban minden közlekedési ággal megismerkedhetnek a látogatók. A központi épületben, a Városligeti körút 11-es szám alatt megtekinthető az autózás 100 éves története, a vasút és a hajózás 150 éves múltja. A Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum azért is különleges, mert országszerte több állandó „fiókkiállítása” is van. Az időszaki kiállítások közül javában zajlik az I. Makettező Gála, az elmúlt évek legszebb munkáinak bemutatásával. Mindez február 28-ig hétvégente interaktív bemutatóval is bővül.