Grease: musical néhány sör után
szerző: Tóth Tamara
A rock&roll korszakról szóló alapművet szinte mindenki John Travolta és Olivia Newton John tolmácsolásában ismeri. De hasonlóan a világhódító Hair-hez és műfajbeli társaihoz itt is egy musical az alap. De a Grease nem a Broadway-n tündökölt először, sokkal messzebbről indult. A kezdetekkor Danny Zuko és Sandy Dumbrowski kb. 100 fős közönség előtt lépett fel, és ott hangzott el a Summer Nights.

A sztori végtelenül egyszerű, fiú és lány találkozik a nyári szünetben, a tengerparti románcok azonban ritkán hosszú életűek. Danny és Sandy is így gondolja, ezért is lepődnek meg nagyon, amikor a vakáció után összefutnak a suliban. Konfliktusok, összeveszés, kibékülés, happy end. Mindez még nem tenné a „Grízt” (inkább ne próbálkozzunk a lefordítással) felejthetetlen és generációkon átívelő művé. A hatást és a sikert abban kell keresnünk, hogy musical nem pusztán nosztalgiázva tekint vissza az 50-es évekre, sőt az emlékezés ezen formája egyáltalán nem sajátja, sokkal inkább tiszteletet ad egy letűnt aranykornak, és a zenén keresztül élettel tölti meg azt.

Chicago, Illinois, 1970 tavasza. Jim Jacobs unatkozott, és a hecc kedvéért előkotorta az 50-es évekből származó lemezeit. A zenehallgatás véresen komolyra fordult, és Warren Casey-vel karöltve eldöntötték, hogy ebből az ihletből akár egy Broadway musical is születhet. Jó, de mi legyen a körítés? Néhány sör után ez is kiderült, hiszen Jacobs felidézte a középiskolás éveit, ami pont az 50-es évekre esett. Nehéz elhinni, de a Grease 1971-ben, Chicagóban debütált egy lepukkant kis színházban, amatőr színészekkel, 171 $-os büdzséből. Szinte azonnal óriásit robbant. A siker megnyitotta New York kapuit, és hamarosan az egész világét. Londonban például a fiatal Richard Gere játszotta Danny-t.

A Grease igen későn, de a magyar színházakba is eljutott, de a film sikerét kép: www.voltegyszeregycsapat.husosem tudta felülmúlni. Az első bemutatás jogát a Gór Nagy Mária Színitanoda nyerte el, pedig sokkal nagyobb, és jobb anyagi helyzetű intézmények is pályáztak rá. A magyar Grease az 1992-93-as évad nagy sikere lett, és tartott is elég sokáig, 1998-ig 300 előadást ért meg. Ma már szinte történelem, hogy Doddy szerepében első bemutatóját élhette át A GNM-ben tanult Miller Zoltán. A Grease azóta is időről időre feltűnik a hazai színházi palettán, de elsősorban inkább vidéken játsszák. Az utóbbi években nem hallhattunk kiemelkedő sikerű Grease-előadásokról, inkább csak fanyalgó vidéki kritikákat olvashattunk. Meggyőződésem, hogy a magyar fordítás nyomába sem ér az eredetinek, és rengeteget levon a musical értékéből. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egy ismerősöm a napokban látta az előadást Londonban, a Picadilly Theater-ben, és beszámolója alapján egyértelmű, hogy felejthetetlen élménnyel lett gazdagabb. Ezért csak azt mondhatom, aki a West Enden vagy a Broadway-n jár, ne hagyja ki Danny és Sandy történetét.