Rock az élet! - Jack Kerouac: Úton
szerző: Kinga
A beatnemzedék bibliája, a szerző barátjával Neal Cassadyvel (álnevén Dean Moriarty) három, 1947 és 1950 között tett valós útját meséli el "spontán prózai" műfajban. A könyv első megjelenésekor 1957-ben fölkavarta a teljes világot, értetlen kritikusok, közönségsiker kísérte. Egy "ellenkultúra" letéteményese lett, egyszersmind megszületett a recept, az etalon, a nagy cél sokak fejében. Hiszen ki ne gondolt volna már arra, hogy be kéne járni a világot?

Kerouack, a könyvben Sal Paradise igazán szabadon és spontán módon vágott neki Amerikának, hogy aztán végigstoppolja, igya, drogozza, szeretkezze a kontinenst. Közben pedig sztorizgasson a haveroknak, meg egy kis kanabis, benzedrin, amfetamin, és morfium segítségével megvilágosodjon, vagy éppen igazi nagy íróvá váljon. Ám nem más ez, mint céltalan tengődés. Pontosan ennek az örök csavargásnak, a "ma itt, holnap másutt" bizonytalansága adja a regény szerkezetét, s jelképezi a háború utáni atomernyő alatti életmódot. Végül evvel minden felmérésnél pontosabban festi le az utazó életforma hű képmását.

A könyv születésének okát a szerző ki is mondatja főhősével egy félmondatban:  "Ezzel kezdődött el az én úton járó életem is, meg az eszméletlen sok tapasztalatom, amiről be kell számolni." Az utazások oka pedig ennél is egyszerűbb: adott volt egy nemzedék, aki le akart számolni az idősebb generáció konformista,  konvencióktól terhes, otthon ülő, unalmas életével.

Ugyanakkor ebből a "haszontalan generációból", melyben őrült próféták, rab mártírok voltak, kerültek ki olyan mára sztárokként tisztelt alakok, mint Jim Morrison, Neil Young, Kris Kristofferson, Peter Orlovsky, Gregory Corso, Philip Whalen, William Burrough, Allen Grinsberg.

Céltalanoknak, a bizonytalanságot rosszul viselőknek nem ajánlott, sem a könyv sem az életforma. A többiek kedvéért pedig álljon itt az életre szóló kalandok térképe:


Térképadatok ©2009 Tele Atlas, Europa Technologies - Használati feltételek
Térkép
Műhold
Hibrid

 (1947-es út: Ozone Park, NY; Chicago, IL; Newton, IA; Stuart, IA; Cheyenne, WY; Denver, CO; Salt Lake City, UT; San Francisco, CA; Marin City, CA; Hollywood, CA; Los Angeles, CA; Selma, CA; Dalhart, TX; Indianapolis, IN; New York, NY).


Térképadatok ©2009 Tele Atlas, Europa Technologies - Használati feltételek
Térkép
Műhold
Hibrid

 (1949-es út: Rocky Mount, NC; Algiers, LA; San Francisco, CA; New York, NY)


(1950-es út: New York, NY; Terre Haute, IN; St. Louis, MO; Denver, CO; Amarillo, TX; Terre Haute, IN; San Antonio, TX; Laredo, TX; Nuevo Laredo, Tamps; Liera de Canales, TEmps; Mexico City, DF)

(A térképekért köszönet illeti SPG-t)