Haydn és az idő - kiállítás Budapesten

Kiállítás a Haydn-emlékév alkalmából. A kiállítással egy időben nyílik a múzeum dísztermében kialakított hangversenyterem.

forrás:www.btf.huA budapesti Iparművészeti Múzeum a zenélő órákhoz is önálló dallamot komponáló Haydn korát tárgykultúráján keresztül, többek között jellegzetes, különleges formájú és szerkezetű óratípusokkal idézi föl. Haydn életpályája térben és időben széles kiterjedésű; Európa számos országában megfordult, a legegyszerűbb vidéki kúriáktól a legelőkelőbb fejedelmi udvarokig is eljutott. A születésétől haláláig terjedő hosszú időszak – mely művészi stílusában a rokokót, a klasszicizmust, az empire-t is magába foglalja, – más terminológiával a felvilágosodás korszaka.

A kiállítás képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat a találmányokban és felfedezésekben gazdag 18. századba, melyet a kor világképét összegző, Diderot-szerkesztette Enciklopédia mellett a múzeum gyűjteményeiből válogatott számos kincs idéz föl. A század egyik emblematikus tárgytípusa a több műfajt egyesítő óra – maga is összetett remekmű, s egyúttal, mint időmérő, filozófiai fogalom. Bemutatott sokféle típusát – közöttük megannyi különlegességet – territoriális csoportokban mutatja be a kiállítás, melyhez „Luxusórák Svájcból” címen a schaffhauseni IWC-cég kforrás:www.btf.huollekciójából válogatott exkluzív kortárs bemutató kapcsolódik.

Az iparművészeti remekek vizuális élményéhez változatos zenei programsorozat társul. A kiállítás helyszínén rendezett kamarakoncertek Haydn és kortársai muzsikájával szórakoztatják a látogatókat.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében március 21–től  április 5.-ig látható majd. Nyitva tartás: hétfő: zárva, kedd: 14.00–18.00, szerda–vasárnap: 10.00–18.00 óráig.

További tájékoztató: www.imm.hu,  forrás:www.festivalcity.hu