Deus tardat-Ágens és az idő

Szerző: Jakab Judit

Ágens operapunk, kortárs operaénekes, rendező. 2000-től foglalkozik színházújító kísérletekkel. Alkotótársaival, főként Gergye Krisztián táncos-koreográfussal és Philipp György karmester, énekessel közösen a zene, a kortárs tánc valamint a látvány tökéletes egységét keresi. Előadásaiban mindig központi szerepet játszik az Idő, így, nagy kezdőbetűvel.

Mint elmondta, számára ez egyszerre életforma és filozófia.
 „A gyerekek még tudják, hogy az idő nem létezik. Számukra nem tényező, nem számít, hogy telik, hogy tartama van. Már gyerekkorom óta nagyon fontos számomra az idő, azóta kutatom folyamatosan.” – eleveníti fel az Idővel való kapcsolatának kezdeteit. „Úgy gondolom, a fontos dolgok jelen idejűek, nem az időben történnek, hanem azon kívül. Nem tudjuk megnevezni, de érezzük őket. Ezek a csodák, az erős életélmények, például egy megérzés, egy ölelés, egy meghitt pillanat. fotó:Mátyás AttilaOlyan dolgok, amelyek nem férnek bele az ember által meghatározott idő fogalmába. Az idő járatainak nevezem őket, a darabjaimban is ezeket kutatom. Ha valaki elfogadja az időtényezőt, akkor az megöregszik. Ha viszont nem hisz benne, akkor az nem is létezik. Minden attól függ, hogy állunk hozzá. Az idő nem létezését kell beépíteni a létezésbe. Az ember mindig meg tudja nevezni, milyen élethelyzetben van éppen, de gyávaságból nem teszi meg. Az idővel is ugyanez a helyzet. Aki gondolkozik, aki számára nem léteznek kategóriák, aki felfedezi az idő járatait, szabaddá lesz. Félreértés ne essék, nem vagyok ezoterikus. De hiszek benne, hogy létezik egyfajta együtt rezgés a világgal. Ha valakinek ezt sikerül elérnie, akkor számára többé nem létezik az idő. Nap, mint nap sok lehetőség van ennek a megtapasztalására, például az alkotás folyamata."

fotó: Sallai András

Ágens Deus tardat című munkájában, melynek írója és rendezője is egyben, szintén fontos szerephez jut az Idő. A várakozás a darab kulcsfogalma. A cím, "Isten késik" azt jelenti, hogy a szereplők éppen várakozásban vannak. Istent várják. Aki késik. Tehát létezik.

A produkció alapötletét a debreceni MODEM-ben megrendezett, Az igazi Da fotó:Mátyás AttilaVinci kiállításon látható egyik rajz adta, melyen Leonardo az ember (anatómiailag) madárrá alakítását mutatja be. „Angyal- és emberkutatás” - írja az ajánló. „A hús-vér ember, a nő és a férfi: Gergye Krisztián és Gresó Nikoletta. Az angyal, ami közvetít: a hang. Ágens és Philipp György isteni adománya.” A nézők most is különleges élménnyel gazdagodva távozhatnak a színházból, köszönhetően a különleges koreográfiának, a szinte önálló életet élő zenének, Béres Móni rafinált jelmezeinek, a csodás testfestésnek és Emődy Krisztina ötvösmunkáinak. A produkciót áprilisban, új helyszínen, a budapesti Kiscelli Múzeum altemplomának kriptájában négy alkalommal láthatja a nagyérdemű.