Párizs-klisék – 12 magyar fotós kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben

A Párizsi Magyar Intézet volt az első külföldi állomása az André Kertész fotóművészeti ösztöndíjasok munkáiból összeállított vándorkiállításnak.

André Kertész magyar származású fotóművész Párizsról készített képeivel szerzett magának nemzetközi ismertséget. Az ő léptei nyomán indult el napjaink Párizsát felfedezni és megörökíteni tizenkét fotóművész – az André Kertész ösztöndíj nyertesei –, akiknek csoportos tárlata a budapesti Balassi Intézet kiállítása után került Párizsba november 12-én.
Lugosi Lugó László: Eiffel-torony III. (2005)
Az André Kertészről elnevezett szalonban Orosz Klára szobrászművész füvesített szoborüléseiről, a fű között „megbújva” tekinthetik meg az érdeklődők a XXI. század Párizs-kliséit
Az André Kertész ösztöndíj a magyar fotográfusok párizsi szakmai kapcsolatainak fejlesztésére született meg. A Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Kollégiuma és a Párizsi Magyar Intézet 1996-ban hívta életre. A szakmai hozzáértés, a magas színvonal garantált, hiszen az évente összeülő zsűri egyetlen fotósnak ad lehetőséget. A legjobb pályaművet benyújtó művész két hónapot tölthet a francia fővárosban azért, hogy csakis a fotográfiai alkotómunkának szentelje az idejét. Az elmúlt 12 év nyerteseinek - Balla Andrásnak, Fábry Péternek, Baricz Katalinnak, Halas Istvánnak, Bánkuti Andrásnak, Barta Zsolt Péternek, Szabó Barnabásnak, Gáti Györgynek, Vancsó Zoltánnak, Lugosi Lugó Lászlónak, Fekete Andrásnak és Benkő Imrének – 60 képét válogatta össze a Balassi Intézet megbízásából Szarka Klára kurátor. Jó alkalom volt ez arra a Párizsi Magyar Intézetnek, hogy ezzel ünnepelje – átalakulása következő állomásaként – a régóta tervezett Kertész Szalon megnyitóját.
A kiállítás azonban itt még nem áll meg, körbeutazza Európa többi magyar intézetét is.

Forrás: Párizsi Magyar Intézet