Twins – az egér szereti a nagy rizst
szerző: Tóth Tamara
Választási lehetőségem nem maradt, így két – mandarin és kantoni nyelvjárásban éneklő – hongkongi lányt kellett véleményeznem, és az általuk képviselt „cantopop” műfajba nyerhettem bepillantást. Azt nem is titkolom tovább, hogy az ikrek csak nevükben testvérek, valójában két, egymáshoz hasonlító bájos kínai lányról van szó.

További meglepő adat a lányokról, hogy mind Charlene Choi Cheuk-Yin mind Gillian Chung Yan-Tung közelebb van a 30 éves korhoz, pedig a képek és videók alapján inkább zsenge húszévesnek tűnnek. A Twins 2001-ben jött létre, és korábban mindkét lány modellkedett, és a reklámiparban is szerencsét próbált. A sikerükben nagy szerep jutott Albert Yeung producernek, aki felismerte, hogy milyen lehetőség rejlik a duó felállásban. Hongkongban a 21. század elején még nem terjedt el a tini (bubblegum) pop a különböző „cuki” előadókkal, sőt a duó formáció is szinte ismeretlen volt a zenei életben. Így Charlene és Gillian párosa újdonságként hatott, és hamarosan számtalan rajongójuk és követőjük akadt. A popszakmában szinte törvényszerű, hogy az előadók többsége néhány szám, egy lemez, de maximum pár év után a feledés homályában végzi.A két lány alkotta formáció sikere azonban szinte töretlen, pedig kaptak az évek során kritikát eleget, de úgy tűnik, sokoldalúságuk miatt fenn tudnak maradni. Charlene és Gillian ugyanis együtt és külön színésznőként is feltűnik időnként, ami mindenképpen hasznos, hiszen az általuk előadott vattacukor poppal valószínűleg már senki sem emlékezne rájuk 2009-ben. A lányok szeretnének megfelelni az európai, amerikai és ázsiai piacnak egyaránt, így albumaikon szép számmal megjelennek hip-hop, rap, dancefloor, country sőt klasszikus zenei elemek is. A kritika általában azzal jön, hogy a Twins hamisan énekel, és a mandarin kiejtésük sem az igazi.
 
A mandarin nyelvhez nem sokat konyítok, de az angol verzió sem mond semmi újat az élet nagy kérdéseiről, viszont azt megtudtam, hogy az egér szereti a nagy rizst. Ezt mindenki értelmezze úgy, ahogy jólesik, nekem bőven elég volt az „ikrektől” néhány szám.Persze a tündérmese a Twins számára is véget ért egyszer, mégpedig 2008 elején, amikor pornóbotrány borzolta az álszent ázsiai rajongók kedélyeit. Ami itthon vagy Amerikában mindennapos dolog, az a Távol-Keleten még halálos bűnnek számít: Gillian-ről házi aktképek kerültek nyilvánosságra, mégpedig olyan triviális úton, hogy a bedöglött notebook-on vitte azokat a szervízbe. A lány számára a pokol következett, ami részben érthető, hiszen az évek során Gillian testesítette meg a „testvérpár” ártatlan, szűzies példaképét. A botrány lecsengéséhez egy évnek kellett eltelnie, és a hírek szerint a Twins visszatérést tervez 2009 második felére.