Drog A’RT Színpad: Csengettyű - avagy az ember, aki javítani kívánt a Teremtésen

Életigazság sok-sok képben, enyhén tragikomikusan – olvasható az előadás színlapján. Ugyan mi újat mondhat egy színdarab a drogokról a szokásos közhelyeken kívül? – merülhet fel bennünk a kérdés. Ám úgy már sokkal érdekesebbé válik, ha tudjuk, hogy a darab szerzője és a színészek nagy része is tizenéves fiatal, akik saját korosztályuknak, vagyis középiskolásoknak játszanak.
szerző: Jakab Judit

Kétségkívül nehéz közönség, még a tapasztalt, profi színészek számára is. Hát még lelkes amatőröknek! Ám ennek ellenére a drog A’RT Színpad társulata jól vette az akadályokat, és munkájukkal sokak elismerését kivívták. Persze a kezdet itt sem volt könnyű.„Mikor elkezdtük a próbákat, elég furcsán néztek ránk, de mióta az első produktumot letettük az asztalra, rengeteg támogatást kapunk, szóbelit és anyagit egyaránt. Elfogadtak minket és azt, amit csinálunk.” – mesél a kezdetekről Tóth Tamás művészeti vezető, aki egyben a darab rendezője is. „A társulat kis magjából pedig egy igazi összetartó csapat alakult ki, akik kezdik egyre komolyabban venni azt, amit csinálnak.”

A Csengettyű – avagy az ember, aki javítani kívánt a teremtésen című darab szerzője egy fiatal, tizennyolc éves lány. Tóth Tamás szerint „gyakorlatilag táncművészeti elemekkel megtűzdelt eszmefuttatásról van szó, negyven percben.” Az előadást követően a közönség - vagyis a középiskolás diákok – beszélgetésen vehetnek részt: nemcsak a darabról, de az alkotási folyamatról és a drogokról, hatásaikról is. A közönség ezáltal aktív részesévé válik az eseményeknek, együtt gondolkozva dolgozza fel a látottakat. „A nem titkolt szándékunk, hogy a színház és a tánc elemeivel gondolkodásra bírjuk a mai fiatalokat, és ezzel együtt beszélgetésre hívjuk őket.” – vallják a társulatot életre hívó szombathelyi MMIK LOGO ifjúsági Szolgálat munkatársai.

Az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálata 2007-ben hívta létre a Drog ART programot a
A darabról: állandó dilemma, hogy meddig fiatal egy ember, meddig kortárs és mikortól felnőtt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni fiatal korunkat, az álmainkat, vágyainkat, de hibáinkat is és elkezdünk tökéletes emberről gondolkozni, hogy majd mi leszünk azok, akik megalkotják a tökéletes lényt, aki nem hibáz és mindig tudja mi a kötelessége; és itt hibázunk. Vagy ahogy Arcanus a daraban megemlíti "...mert üvegbura alatt könnyű a jóság".
Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázati támogatásával. A program keretében alakult meg 2007-ben az önkéntes fiatalokból álló Drog ART színpad, ami azóta két bemutatón van túl: a MIÉRT? című, beavató- és improvizációs színházi előadáson és a már említett Csengettyűn.

A társulat azonban nem pihen a babérjain. A produkciót nyári táborokba is elviszik, de szeretnék más megyékben is bemutatni. Közben pedig már folynak a következő bemutató szereposztó próbái. Előreláthatóan egy Mrozek-darabot vagy pedig egy fiatal, kortárs író művét fogják bemutatni, attól függően, az ifjú színészek tetszését melyik nyeri el leginkább. „Az új produkcióban a prevenciós jelleget máshová helyezzük. Nem konkrétan mondjuk el a fiataloknak, hogy ne drogozzanak, hanem inkább a színjátszást, az ifjúsági színjátszó csoportok közösségépítő és elterelő szerepére szeretnénk felhívni a figyelmüket.” – avat be terveikbe a rendező. Az új előadás nyárra lesz színpadkész, míg a társulat reményei szerint decemberben egy még újabb bemutatónak örülhetünk.