Buklé ruha, tób sapka és térdig érő mini – Valóban kortalan a divat?
szerző: Tóth Tamara
A divat történetének során számos, azóta szállóigévé lett mondás született az örök körfogásról, a stílus és a divat különbségéről, divattervezők, modellek és hírességek tolmácsolásában. A WestEndben április 30-ig nyitva tartó fotókiállítás is hasonló gondolatokat kíván közvetíteni.
 
westwnd.huMár az ötlet is szerethető, hogy a plázamonstrumban kultúrával, művelődéstörténettel kapcsolatos eseményt szerveznek, még ha az szervesen kapcsolódik is a hely funkciójához. Talán még nem találkoztam olyan emberrel, aki szeret a WestEndbe járni, de a fotókiállítás miatt tényleg érdemes betérni. Nagyjából 200 kép alkotja a „tárlatot”, a fekete-fehér fotókat mai, színes társaik váltogatják. Jó ötlet kontrasztba állítani a múltat és a jelent, még akkor is ha, a mai divatfotók egy-egy márka direkt hirdetéseinek felelnek meg. A vegyes elrendezés valószínűleg azért is történt, mert más esetben a kiállítás megtekintői átugrották volna a 21. századi divatfotókat, hiszen ezekkel bőven elárasztanak minket a hétköznapokon.

westend.hu

A képek előtt sétálva retró hangulat lesz úrrá rajtunk, aminek a megidézése a főszervezőnek, Keleti Évának nem titkolt célja volt. A fotóművész a második világháború végétől az 1970-es évek közepéig terjedő időszakra helyezte a hangsúlyt a válogatás során. Az életmódbeli gyors változás nagyon jól érzékelhető a kiállításon: az 50-es években készült képeken még a dolgozó asszonyoknak tartanak divatbemutatót, tíz évvel későbbi felvételeken pedig már magyar manökenek pózolnak Helsinkiben. Hírességek is megjelentek a tárlaton, Tordai Teri bájos és gyönyörű, Törőcsik Mari felismerhetetlen, Rotschild Klára pedig igazi sztárdivattervező volt.
 
„Sosincs új divat csak régi.” Ezzel a kijelentéssel mindenképpen egyet kell westend.huértenünk, hiszen nem létezik olyan viselet, ami ne valami korábbi visszaidézése, újra feltalálása lenne. A kortalanság érvényes a stílusjegyek ismétlődésére, az 1968-as modellek képein olyan csizmák kacsintottak ránk, amivel a mostani télen tele voltak az üzletek. Hasonló ismerős a csőnadrág és a moszkító napszemüveg, a dupla soros gombolású kabátról már nem is beszélve, amelyek szintén a közelmúltban és a ma divatjában élik a reneszánszukat. Sok mindennel találkozhatunk a divattörténeti időutazás során, és az is kiderül, hogy bizony mégis vannak olyan anyagok, fazonok és ruhadarabok, amelyek kiestek az örök körforgásból, és ma már csak megmosolyogjuk az azokról készült fotókat