Szatyordzsigolók és zacskócicák
szerző: Kinga

A Tünet Együttes rendhagyó divatbemutatót rakott össze, melynek premierje 2005. június 21-én volt az Utcazenei Fesztivál keretében, legutóbb pedig a Fringe Fesztiválon botolhattunk bele 2009. április 3-án.

Mint Szabó Rékától, a társulat vezetőjétől megtudtuk, "a darab inkább utcai akció, mint hagyományos színházi előadás. Ott talán a közönségét is jobban megtalálja. Az ember jön-megy, megáll, belenéz, de eszébe sem jut túl komolyan venni. Először még furcsa volt színházi keretek között előadni, de aztán megszoktuk ezt is. Most a Fringe-en a Millenáris fogadójának padlásán játszottuk, nem a szabadban, féltünk, hogy az időjárás azt nem teszi majd lehetővé, erre persze ránk tört a kánikula.”
 


A Nylon revü humorosan tükröt tart az emberek elé, keményen odaszól miközben a nézők jót nevetnek magukon. Szórakoztatva gondolkodtat el. A társulatvezető szavaival:
" Nyilván könnyen értelmezhető úgy a koncepció, mint a fogyasztói társadalom kritikája. De nem akartunk túlzottan ideologikusak lenni, nem akarjuk többnek láttatni a Nylon-revüt, mint ami: egy huszonöt perces, vicces-abszurd performance."

A bemutató óta szerepelt már számos fesztiválon, fölbukkant váratlanul az utcákon, és megjelent külföldön is, 2006-ban a Szarajevói Színházi Fesztiválon a legeredetibb előadás díját nyerte el. De mégis mi a genezis története?
"Mikor  a Karc c. (premier: 2004. december 16.) darabunkat próbáltuk, előkerült mindenféle hétköznapi, a mindennapjainkat mégis szimbolizálni képes tárgy, így a nejlonzacskó is.  Sokat improvizáltunk vele, de ezek az ötletek végül nem találták meg az igazi helyüket a Karcban. Az akkor kimaradt jelenetcsírák továbbgondolásából nőtt ki végül ez az előadás, ami tulajdonképpen egy zenés-táncos performance szerű groteszk divatbemutató. Eredetileg az volt a terv, hogy bevásárlóközpontok auláiban  adjuk elő, de végül csak a WestEnd City Center bejárata előtt sikerült így fellépni."

A darab maga eléggé sokrétű, nem egyszerűen a nejlonrucik kavalkádja, itt minden kifordul a sarkaiból, capoeirától a hip-hop-on át a balettig sok olyan elem jelenik meg, mely divatbemutatón sohasem. Ez a sokféleség adódik egyrészt az előadókból, hiszen a darab egy folyamatos közös-alkotás következménye, mint az a társulatra jellemző. Másrészt adódott a fölvonuló ruha-modellekből, ugyanis Bodnár Enikő álmodta meg többek között, a tejeszacskó-tütüt.
"Ő dolgozott a Karc jelmezein is és amikor elmeséltük neki az ötletünket nagyon lelkesen segített." - meséli Szabó Réka.

Mikor a revüt a Fringe-en néztem olyan érzésem volt, mintha már láttam volna, még nem tudatosan Tünet Együttes figyelő korszakomban, ám akkor mintha kissé más lett volna. Mint megtudtam nincsen több változata az előadásnak, "bár az évek folyamán bővült, változott a műsor. Volt például, hogy a Sziget fesztiválon heten adtuk elő." Szóval ez lehetett az ok. Sőt a fanatikusan vizslató szemek észrevehetnek még különbségeket egy-egy produkció között. Hiszen: "Van egy improvizáció, amikor Gőz István és Kövesdi László balettoznak, bár abban is kidolgozott mozgáspanelek jelennek meg, de azért mindig variálódik kicsit a koreográfia" - avatott be minket a darab rendezője. Viszont szomorúan tudtam meg a hírt: "A Nylon revüt már csak akkor játsszuk, hogyha hívják. Legközelebb a Te szemét! című utcára készült  performance-unkat adjuk elő május 8-án 19:00-tól a Gödör előtt."
Ugyanakkor ezt is őszintén tudom ajánlani mindenkinek.

 * Nylon revü *
Közreműködők:
Gőz István, Kántor Kata, Kövesdi László, Szabó Réka, Szász Dániel. De volt már rá példa, hogy közreműködött benne Jarovinszkij Vera és Kulcsár Enikő is.
Kreatív Alkotók:
Rendező-koreográfus: Szabó Réka
Zeneszerző: Barna Balázs mix
Jelmeztervező: Bodnár Enikő