Gábor Zsazsa

Eredeti nevén Gábor Sári a fővárosban és Lausanne-ban nevelkedett, színiiskolai tanulmányokat folytatott, s már 1932-ben fellépett Bécsben operettdarabokban. Anyja három világszép lányából mindenképp sztárt akart csinálni, így Sárit 1933-ban benevezte a Magyarország Szépe versenyre. A szépségkirálynő első udvarhölgyévé választották, 1936-ban pedig már ő volt Miss Magyarország.

Gábor Zsazsa valódi életkora megállapíthatatlan, a lexikonokban 1917, 1918 és 1919 egyaránt szerepel születési éveként, ő maga persze ezeknél későbbi évekre mondja világra jöttét. Ami biztos: február 6-án született Budapesten, ahol egyik nagyanyjának jelentős ékszerkereskedése volt. A Miss Magyarország cím elnyerése után nem sokkal később férjhez ment Burhan Belge török külügyi szóvivőhöz. "Megvette nekem azt a kutyát, amit apámtól nem kaptam meg" - indokolta később tőle nem meglepő stílusban házasságát a 60 éves diplomatával. 1938-tól két évet töltött Ankarában férje oldalán - már akkor felhívta magára a figyelmet liezonjaival -, majd a közelgő háború elől 1941-ben anyjával és húgaival - Gábor Éva szintén filmszínész lett, s 1995-ben hunyt el - az Egyesült Államokba távozott.

Itt Zsazsa szinte azonnal hozzáment Conrad Hiltonhoz, a szállodalánc örököséhez. Ő az egyetlen, akihez - saját bevallása szerint - csupán a pénzért ment hozzá, és akinek gyereket szült. Öt év után válással végződött ez a házasság is, de Zsazsa hamarosan hozzáment George Sanders Oscar-díjas színészhez. (A rosszmájúak szerint ekkor került legközelebb az Oscar-díjhoz.) Élete nagy szerelmének nevezte később a színészt, de vele sem élt tovább, mint előző hitvesével, a férfi később egy másik Gábor nővérrel próbált szerencsét: elvette Magdát. Gábor Zsazsa ekkor már filmezett, pályafutása 1952-ben kezdődött. A következő két évtizedben több tucat filmben kapott szerepet, s olyan partnerei voltak, mint a szintén magyar származású Tony Curtis, továbbá Fernandel, José Ferrer, illetve Marilyn Monroe, Judy Garland, Rita Hayworth, Jayne Mansfield, Elisabeth Taylor, Brigitte Bardot vagy Sophia Loren. A kritikusok szerint azonban színészi tehetséget talán kettőben ha elárult: az 1952-ben forgatott Moulin Rouge-ban, illetve az egy évvel későbbi Lili-ben - a többi alakítása felejthető. A rendezők Zsazsa adottságait többnyire a hódító démonok és az erős akaratú, önfejű vagy csalafinta asszonyok szerepében a nőiség megtestesítőjeként alkalmazták a mozivásznon.Hírnevét azonban nem filmes szerepeinek, hanem házasságainak, extravaganciájának, szellemes mondásainak köszönheti. Szerinte"káros hírverés nem létezik", s ő tett is róla, hogy a bulvárlapok címoldalára kerüljön. Összesen kilenc házasságával még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Egyszer megkérdezték tőle, pontosan hányszor is állt az oltár elé, amire így válaszolt: "Hogy hány férjet fogyasztottam? Csak a sajátjaimra gondol?" Valójában nyolcszor ment hivatalosan férjhez, mert 1982-es frigye, amely mindössze egy óráig tartott Felipe de Albával, érvénytelen volt, ugyanis még nem vált el előző - hetedik - férjétől. De sorjában: negyedik férje Herbert Hunter üzletember, az ötödik Joshua Cosden olajbáró, a hatodik a Barbie baba kitalálója, Jack Ryan volt. A hetediket, O'Hara ügyvédet a hatodiktól való válóperén hódította meg. A nyolcadiktól, a nála 24 évvel fiatalabb Frederic von Anhalttól a házastárs jogán megkapta a Saxonia-Anhalt hercegnője címet is.

"Egy okos lánynak nem probléma a férfi - hanem megoldás - vallja, s e szerint élt: egyre vagyonosabb lett, amikor elvált többnyire dúsgazdag férjeitől. "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat" - e mondása bekerült a XX. század halhatatlan idézeteinek gyűjteményébe. Nem kevésbé ismert ez sem: "Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát." "Én személy szerint semmit se tudok a szexről, mert mindig férjnél voltam" kijelentése nem teljesen fedi a valóságot, mert a pletykák szerint szeretője volt - többek között - John F. Kennedy (a néhai elnök), Frank Sinatra, Richard Burton és Sean Connery.

Gábor Zsazsa az 1960-as évektől kedvelt vendége volt a televíziós talkshow-knak szabadszájúságának köszönhetően. A plasztikai sebészek műtőit gyakran felkereső színésznő - Hollywood legismertebb magyarja - két bestsellert is kiadott: Gábor Zsazsa teljes körű útmutatója a férfiakhoz, illetve Hogyan szedjük fel a férfit, hogyan tartsuk meg a férfit, hogyan szabaduljunk meg a férfitól. (Vallomásai magyarul Nekem nem elég egy élet címmel láttak napvilágot.)

forrás:origo