Radnóti 100 éve

Színház és televízió összefogásából is méltó megemlékezés fakadhat. Radnóti Miklós életét és költészetét dolgozta fel az a 10 részes előadás sorozat, amely a Magyar Televízió és a Radnóti Színház közös alkotásaként jött létre.
www.radnotiszinhaz.hu  
A záróestet pedig pont a költő 100. születésnapon, május 5-én tartották. Aki nem lehetett ott a színházban, annak sem kell bánkódnia, mert a csatorna május 9-én felvételről sugározni fogja. A kilenc részes sorozatban neves színészek, írók, közéleti személyiségek idézték meg Radnóti személyét és költészetét a Radnóti Színházban. A tragikus kezdet és vég közé ékelődött 35 évhez szerelem, barátság, siker és öröm is szép számmal társult, és egy csonkaságában is befejezett költői életmű. A gyermeké, akinek születése kettős halált követel. Az ifjúé, aki nem tud azonosulni zsidóságával. A férfié, aki feleségéhez ír szerelmes verseket. És a költőé, aki haláltusájában önnön halálát énekli meg.

Radnóti Miklósról, a katolikusról, a zsidóról, a magyarról, az ikertestvérről, a szerelmesről, a barátról, az áldozatról, és legfőképp a költőről szólt a Magyar Televízió március 14-én indult színházi sorozata, a Radnóti 100 éve. Minden adás bemutatott egy-egy jelentős korszakot, érzést vagy élethelyzetet Radnóti életéből.

A versekhez naplórészletek, levelek, személyes visszaemlékezések, esetenként dramatikus részletek, kép- és hanganyagok kapcsolódtak, melyek segítségével a résztvevők felidézték Radnóti életét, személyiségét, valamint a korszakot, amelyben élt. A verseket a sorozatban többek közt Anger Zsolt, Csányi Sándor, Eszenyi Enikő, Fenyő Iván, Karalyos Gábor, Kováts Adél, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Stohl András és Tóth Ildikó tolmácsolták. A verses életművet ugyanakkor adásonként más-más szakértők is elemzik, hogy túllépve a sztereotípiákon, a költő életét és életművét olyan oldaláról is megismerhessük, amelyről nemigen írnak az irodalomtankönyvek.

Források: www.hirado.hu, www.mtv.hu