"Magyarországon legyünk európaiak"
szerző: Tóth Tamara
Milyen a kortárs film? A filmművészet friss alkotása, elvont, művészfilmnek nevezett és általában fiatal pályakezdők szárnypróbálgatásait tartalmazza? A sántító definíció helyett inkább egy sokkal kézenfekvőbb megoldást választottam, az animációs filmekről fogok írni.
Forrás:kultura.hu  
Méghozzá a KAFF 2009 rendezvényről. A mozaikszó a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált takarja, melyet idén 9. alkalommal rendeznek június 17-21. között, és nemzetközi megmérettetést jelent. Valójában két párhuzamos esemény zajlik egy időben. Az egyik a magyar, a másik pedig az európai animációs filmekre vonatkozik. A fesztiválok mindig egy mottó, vagy gondolat köré szerveződnek, ez idén Kodályhoz kapcsolódik: „Magyarországon legyünk európaiak, Európában legyünk magyarok.” Igazán rangos esemény a hazai KAFF, a világ 12 legjelentősebb animációs filmfesztiválja közé tartozik. A zsűrit külföldi és hazai animációs filmrendezők, producerek, írók, grafikusok alkotják, köztük van Oscar-díjasunk Rófusz Ferenc is.
 
A KAFF nem csupán a filmekre koncentrál, járulékos programként egyéb kulturális események is kísérik: színház, film és kiállítások, minden, ami a szakmába vág. Úgy tűnik, a kortárs jellemzőt ebben az összművészetiségben lehet leginkább megragadni.

Forrás: www.kaff.hu