Hatalmi harc egy kis karikáért
szerző: Tóth Tamara
 A kör motívum, a kör alakú tárgyak talán az emberiség legősibb szimbólumai, számos dolgot jelképeznek: az élet körforgását, az égitesteket, az eget, az időt, rejlik bennük valami ősi egyszerűség és tökéletesség. Tolkien regényfolyamában és a belőle készült filmváltozatban néhány gyűrű, de különösen az Egy Gyűrű felborítja Középfölde egész életét. Ez nem is csoda, hiszen a gyűrű nem más, mint maga a hatalom.
 
Három gyűrű ragyogjon a tünde-királyok kezén Hét a nemes törpök jussa, kinek háza cifra kő, Kilencet halandó ember ujján csillantson a fény, Egyet hordjon a Sötét úr, szolganyájat terelő, Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején. Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen, Mordor éjfekete földjén, sűrű árnyak mezején.
 
De miért olyan különleges az a bizonyos Egy Gyűrű? Összesen tehát 20 gyűrű készült tünde kovácsok munkájaként, és Középfölde urainak a hatalmát biztosította. A hatalmi jelképek aztán a következő arányban oszlottak szét: 3 a tündéké lett, 7 a törpöké és 9 az embereké. Eredendően nem a rossz eszközeként jöttek létre, hanem a rend és az egyensúly fenntartására, ám minden ott dőlt, hogyan az ember/tündér/törpe a rábízott hatalmat. A huszadikat, a leghatalmasabbat maga Szauron készítette, hogy uralja az összes többi gyűrűt. Ez az egyszerű, ismeretlen anyagból készült ékszer hatalmas erővel bír, és szinte lehetetlen elpusztítani. Egyetlen módja, ha a létrejöttének helyén, a Végzet Helyén elégetik. De mint tudjuk, ez nem olyan egyszerű, hiszen a gyűrű hatalmába keríti hordozóját, szinte megfosztja saját akaratától, és az alkatához illő tulajdonságokkal ruházza fel.

 
Tolkien mitikus világában az egy Gyűrű különleges szimbólumrendszerrel bír. Létrehozásának célja a hatalom halhatatlanná tétele volt, biztosítva hordozójának a feltétlen fölényt. A Sötét úr aztán évezredekkel később elvesztette gyűrűjét, ezzel hatalma megtört, de nem bukott el. Az Egy Gyűrű sokak életét keserítette meg, amíg végül Zsákos Frodóhoz került. A csillogó, ártatlannak tűnő ékszer ezután is számtalan esetben lett gyűlölet, gyilkosság, féltékenység és veszekedés forrása, miközben Szauron mindent megtett, hogy visszaszerezze a gyűrűt, ezzel övé legyen a végső győzelem, és a hatalom mindenek felett. Egy egyszerű, tiszta és ártatlan léleknek kellett a gyűrűhordozónak lennie, akinek talán van esélye, hogy nem válik szörnyeteggé a hatalom ékszerének birtoklása közben, és végül sikerül elpusztítania, igaz, az élete azután már nem térhet vissza a megszokott keretek közé. Elpusztította a gyűrűt, és a hatalmas feladat elvégzése után már nem lehet önmaga.

A trilógiából készült monstre filmalkotás hűen követi a gyűrű történetét, és átmenti a regényből azt az örökérvényű üzenetet, hogy az emberi értékek és kapcsolatok bármilyen hatalomnál fontosabbak.