Harpagon kincsesládája
szerző: Tóth Tamara
Azt nem tudjuk biztosan, hogy Harpagon féltve őrzött kincsesládájában rejtegetett-e gyémántot is, de nem elképzelhetetlen. Moliére klasszikusa évadról évadra feltűnik egy vagy több színház repertoárján, és ez idén sem volt másképp. A fösvény „legÚjabb” feldolgozását idén az Új Színházban láthattuk.
 
Forrás:www.ujszinhaz.huA jelenlegi gazdasági helyzetben és a pénzintézetek kínálta végtelen számú lehetőség között bizony napjainkban is akadnak Harpagonok, akik a befektetések helyett inkább otthon dugdossák megtakarított vagyonukat. A téma tehát korántsem idejétmúlt, főleg mert tágabb mondanivalóját abban kereshetjük, hogy amitől betegesen rettegünk, biztosan meg fog történni. A középpontban természetesen a pénzimádó Harpagon áll, akinek minden gondolata a vagyona körül forog, és minden cselekedetét ez motiválja. A címszerepet ebben a változatban Eperjes Károly alakítja, aki tökéletes Harpagon, mesterségbeli tudásának számtalan összetevőjét megcsillogtatja. Erre van is lehetősége, hiszen a színpadon minimál díszletek uralkodnak, és a jelmezek is igen egységesnek mondhatók, tehát semmi fölösleges flanc nem vonja el a néző figyelmét a színészek játékáról. Harpagonra visszatérve olyan összetett figurával találkozhatunk, aki féltékenyen, gátlástalanul őrzi a vagyonát, ugyanakkor vén kecskeként a fia választottjára is szemet vet.
 
Moliére darabja természetesen nem csak a szórakoztatásról szól, hiszen nagyon kemény társadalomkritikát is megfogalmaz, bűnöket leplez le, és figuráz ki.