Graffiti a vásznon
szerző: Plecskó Edina
„Az esztétikus fal nem szétválaszt, hanem összehoz e gyorsan változó világban” – akár ez is lehetett volna a jelmondata a június 4-én Kecskeméten nyílt graffiti kiállításnak, amelyen Hajdú József Ferenc és vendégalkotók munkáiból nyílt műfajtörténeti tárlat.

A kiállítás alapkoncepcióját a Bács-kiskun megyei rendőrkapitányság fogalmazta meg, amely szerint fel kell vállalni tehetségünket és alkotókedvünket művészeti késztetéseink kifejezésére, ám mindezt csak környezetünk tiszteletben tartásával tehetjük meg. A főleg fiataloknak szánt üzenetben alternatívákat nyújtottak a falra, vonatokra és aluljárókra való festés helyett – ahogyan a kiállításon is fára és papírra elkészített alkotásokkal találkozhattak az érdeklődők.

A megyei rendőrség a helyszínt biztosító Erdei Ferenc Kulturális és Konferenciaközponttal karöltve szervezte meg graffiti kiállítását, amelyen Hajdú József Ferenc főiskolai adjunktus képeiből és Taker valamint Drak munkáiból állítottak össze egy csokorra valót, mintegy 40-50 képet felvonultatva. Hajdú tanár úr kiállítása nem először mutatkozott be a nagyközönség előtt: egy országot körbeutazó és tulajdonosának elismerést szerző tárlatról van szó, amely 1999-ben Oroszországban is megtekinthető volt. Hajdú József kiemelt kutatási területei a graffiti (a betűgraffiti, a betűfestészet, a karakterfestészet, az absztrakt festészet, a tűzfalfestészet) és az ifjúság, így személye valóban garanciát nyújtott az általa készített művek hitelességét és minőségét illetően.
A kiállítást lezárandó, annak ars poeticájáért és megvalósításáért mindenképpen dicséret jár a szervezőknek, ahogyan a már jegyzett alkotók és a felnövekvő ifjúság törekvéseit célzóan próbáltak meg helyes utat mutatni. Mindennek hű tükrözéseként pedig a laikusok is tudatukba véshetik „A falfestményekkel a környezetért!” és „A falfestményekkel az emberekért!” jelmondatok valódi fontosságát.