Hip-hop csoki... nyammm
szerző: Kinga
Bonbon, Belga... gazdag csokoládé kínálattal rendelkezik a hazai pop piac, s akkor még konkrét számcímekről nem is beszéltünk. Mivel a bonbonok királya a belga csokoládé, így mi most ezt vesszük a palettánkra. Mi jellemzi? Egyedi ízvilág, no igen, különc az biztos, érdemes figyelni a részleteire. Ez esetben a szövegekre.

A Belga olyan számokat játszik, amiket nagyon könnyen lehet utálni, valami igényesebbre, összetettebbre  vágyva; egyszersmind nagyon könnyen lehet szeretni, a könnyed szórakoztatást, görbe-tükröt áhítva. A Belga óta tudjuk, mi a baj és mi van ha eljő a gyaloglás vééége vagy egyszerűen humorral fűszerezve megkaphatjuk a szerelem (erősen) egyszerűsített hip-hop-os eszenciáját. Van ember a földön, aki el tudja hinni ilyen hangsúlyozással, hogy "Szerelmünknél nincs fontosabb dolog a világon"???? De azért szép. Pont annyira, amennyire taszító. Figyeljük a lényeget: "...csoki virág satöbbi..."


Ha még mindig kíváncsiak vagyunk egy kis igazi Belga szirupra, elég elolvasnunk honlapjukon az alapító okirat kivonatát. Úgy hiszem érdekes dolgokra lelhetünk benne. Nem egy alapító okiratot olvastam a nonprofit szférában, és azt kell, hogy mondjam szokatlan lazaság, jó kis csapathangulat tükröződik át ebből. Azért kíváncsi lettem volna a hivatalos fők arcára, mikor végül megkapta a "Rendben" pecsétet a dokumentum. Íme hát egy-két csemege: "A belga amatőrista, szinesztéziára törekvő, henokratikus /a henokrácia szó a henoteizmus és demokrácia szavak durva és laikus összevonásával keletkezett/ zenekar.",  "Ma, 2005-ben a zenekar 4 állandó tagja töretlenül és következetesen építi a közös jövő egyes tagokra eső részét, hogy később is jó legyen." Vagy a frappáns megoldása a kötelező körök lefutásának, mellyel expeditíve definiálták magukat, és egyesületi működésük módját: 
 
A Belga zenekar kritériumai:
- formalizáltság
- kormánytól való függetlenség
- önkormányzatiság
- politikamentesség
- önkéntesség
- nincs tagdíj

Félreértés ne essék, nem parodizálni akartam vagy ironikusan kiemelni részeket! Nem úgy, mint a zenekar a következő dallal - ezzel a stílusgyakorlattal "Üzenem, hogy diszlexiaaaa!" Egyúttal felhívnám a klipre is a figyelmet, külön érdekes egyedi jegye a bandának (ezt épp Garas Dániel rendezte). Beleadták szívüket - lelküket. Valahol irígylésre méltó ez a sok elborult ötlet, amit felvállaltak kamera előtt is. Apropó a végét kérem fütyülje ki mindenki magának! Köszönöm!


A másik tipikus egyedi jelleget a "művelt underground" jelzővel tudnám illetni. Ebbe a mappába tartozik a Belgától a Nemzeti Hip-hop vagy a Királyok a házban, melyeket most nem idézünk itt be. Pontosításképp, a csapat öndefinicójában társadalmi célú esztrád-zenekarnak mondja magát.  Kérdés, hogy mit értenek közelebbről emögött a jól hangzó szókapcsolat mögött... de most inkább jöjjön az underground történelemlecke helyett egy záráshoz méltó desszert, az eheti lényeg. A CSOKI! Jó étvágyat!