Csokigyár 3.0
szerző: Simon Borbála
„Jó reggelt napfény, a Föld mondja: Hello”. Üdvözöl a Csokigyár 3.0.

A játék nem igényel felhasználó szintű ismereteket, mindenesetre elengedhetetlen, hogy ne csak a korábbi Csokigyár 1 (nyomtatott változat, Roald Dahl tollából 1964-ben) és 2.0 (Mel Stuart feldolgozása, 1971) kiadványokkal szerzett tapasztalatok alapján kezdjünk bele ebbe az új, csodás, 2005-ös verzióba. Fejlesztő Tim Burton, játékidő 115 perc. Jó versenyt kíván mindenkinek Vonka Vilmos! Kérlek, válassz magadnak karaktert!
   
 Kugel Augustus, a jól táplált német kisfiú. Erőssége a gyengéje is: a csoki evés (édes csokoládé, keserűcsokoládé, mogyorós csokoládé, tejcsokoládé, likőrös csokoládé). Egyes szintű harcos.
Só Veruka, az elkényeztetett brit kiskamasz, aki még az időtől is megkövetelheti, hogy gyorsabban teljen. Hármas szintű játékos, akinek azonban egy mókus is a vesztét okozhatja.
Nyálias Violetta. Harcias amazon a Karate Kölyök és Barbie házasságából. Rágógumizással rekordot dönthetsz vele, de kettes szintnél tovább nem érdemes erőltetni.


 Kép Ernő, az agresszor. Akkor érzi jól magát, ha földbe döngölhet. Bármit és bárhogyan. Cinikus megjegyzésekkel is akár. Csak négyes szintű felhasználóknak!


 Rothadástól mentes Vödör Karcsi. Minden szülő álma, tisztaszívű, álmodozó. Nem harcol, ereje a szeretetben rejlik. Megbújik a háttérben, ezáltal cselezve ki mindenkit az ötös szintű célig vihető.
Választottál karaktert? Készen állsz a játékra? Akkor indulás:Az üdvözlő dal eléneklése után lépj be a gyárba. Dobd a kabátod a földre majd nézz körül a kiállító teremben, ahol a fű is ehető, hisz csokiból van. Vigyázz bele ne ess a csokifolyóba, amit egy vízesés kever finomra folyamatosan. Ha látsz egy umpa lumpát, egy Umpa Lumpa szigetről származó apró teremtményt, kérd meg, hogy hajójával vigyen el a prototípusok szobájába, hogy tied legyen az első kóstolás az egészebédes rágóból. Ha jól viselkedsz talán még dalra is fakad neked a kis teremtmény. A következő állomás a diótörő szoba. Vigyázz, hogy ne nyúlj semmihez, mert a mókusok arra igazán allergiásak. Ha kigyönyörködted magad, szállj be az üvegliftbe, de vigyázz melyik gombot választod a sok ezerből. Ha mégis a tévé szobába jutnál, ne légy oly balga, hogy a teleportáló rendszerbe ugorj. Inkább sajátítsd el a cukor és csokoládéhasználat elsőszámú szabályát: A cukorfogyasztás céltalan. Értelmét keresni haszontalan. Ettől függetlenül érdemes élni vele. 

Ha tetszett a Csokigyár 3.0, ne felejtsd el megvásárolni az Üveglift 1.0-t sem (magyarul Karcsi és a Nagy Üveglift Animus, 2005), ahol a kalandok tovább folytathatóak.