39 lépcsőfok a Madáchban

Március 14-én mutatta be a Madách Színház Harminckilenc lépcső című előadását, amely Alfred Hitchcock azonos című, korai filmjére épül.

1935-ös fekete-fehér filmjében Hitchcock egy skót báró, John Buchan első világháborús kémregényét vitte filmvászonra, a Madách színpadán látható előadás azonban már csavar egyet az eredeti történeten, és a komolyan vett, szerteágazó krimiből vicces bűnügyi paródiát kreál. Az eredeti filmet a Hitchcock-szakértők fordulópontnak tartják, a rendező legjobb alkotásának a korai időszakából, amelyben sok jellegzetesség felbukkan már a későbbi nagy filmekből. Ezért is vicces húzás, hogy a komikus szerepekben feltűnő brit színész, Patrick Barlow fogta magát, és az emblematikus, klasszikus Hitchcock-moziból csinált egy színpadi krimi-paródiát, ami aztán történetesen nagy sikert aratott 2005-ben és 2006-ban a londoni színházakban, év elejétől pedig játsszák a Broadwayen is.
kép:Madách Színház
A történet szerint Richard Hannay 37 éves, jól szituált, jóképű agglegény meglehetősen biztonságos unalomban tölti napjait Londonban. Egy napon egy West End-i kabaré előadásán összeakad egy elbűvölő fiatal nővel, és ettől a pillanattól kezdve vége az egyhangú létnek, Hannay egy csapásra őrült gyilkossági és kémhistória középpontjában találja magát. A darab magyarországi premierje a Madách Színházban márciusban volt,  az előadást a színház négy vérbeli komikus színész, Gálvölgyi János, Szerednyey Béla, Pusztaszeri Kornél és Tóth Enikő főszereplésével  játssza. Az darabban van vetítés, pantomim és tánc, de a fő poénforrás az, hogy Gálvölgyi János és Szerednyey Béla összesen 26 szerepet játszanak a darabban, köztük női figurákat is, azaz minden pillanatban furcsábbnál furcsább öltözékekben bukkannak föl. Csak a Hannay-t alakító színész játszik végig egy szerepet.
kép:Madách Színház
Forrás: origo, Madách Színház