Bond, James Bond
szerző: Várnagy Emma
A nevet azt hiszem nem kell bemutatni, és talán a karaktert sem. A figura olyan mint Mr. Gadget, a ruhájában, a kocsijában, de még a bőre alatt is apró kütyük ezrei rejtőznek, amelyek segítik, hogy végezhesse mindennapi ügyeit. Kémes ügyeit.

Magyarul jól felszerelt jófiú, aki vadászik a rosszakra. Természetesen angol, talpig úriember, sármos, és vele fekszik-kel a földkerekség jó nőinek legjava. Az a rossz-kislány (főellenség segédje, egyszerű rajongó) aki még nem feküdt le vele, garantáltan foltosra sírja a párnáját, az aki igen, garantáltan beleszeret, és még ha előtte meg is akarta ölni, innentől segíteni fogja. A karakter csöppet sablonos, de ezen ne lepődjünk meg. Amikor életre kelt, könyv formában, akkor pont egy ilyen hősre volt szükség. 1953-at írunk, és Ian Flemming úgy dönt, megajándékozza az olvasóközönséget egy brit fenegyerek történeteivel. Létrehozta hát az ultimate englishmant. A Királynő elkötelezett híve, a női szívek megbolondítója, aki ráadásul a világ bármely pontján a legmodernebb fegyverekkel öldökölhet. Mi kell még? Jó, kell az ellenfél, aki mindegyik történetben más. Amiben egyeznek csupán ennyi: vagy uralni vagy elpusztítani akarják a földet. Bond pedig ott van, és az utolsó pillanatban beavatkozik, lelövi a gazt, megdönti a nőt. Az igazi kemény alfahím, mindenki példaképe. Nevét egy ornitológustól kölcsönözték, tulajdonságait a nők és férfiak álmainak összegyúrásából.

Összesen 22 mozifilmet készítettek róla 1962 óta, valamint néhány TV filmet, szatírát, és hasonló apróságot. Ehhez járul még egy halom könyv, videojáték, akciófigura, képregény. Mondhatni elég teljes a James Bond univerzum. Fansite-ok ezreit találjuk meg a neten, ahol tételesen felsorolják az összes Bond-lányt (mert természetesen az is nagy megtiszteltetés, ha valaki Bond nőjeként tűnik föl a filmvásznon), valamint a spekulációkat, hogy ki mit, hogy fog játszani a következő filmekben.

Eddig összesen 6 színész játszotta Bondot: 1962 és 67 között Sean Connery öltötte magára a brit kém maszkját 5 alkalommal, majd 1969-ben George Lazenby következett. Vele nem lehettek annyira megelégedve, ugyanis a 71-es Gyémántok az örökkévalóságnak-ban ismét Connery parádézott. A következő nagyobb etap Roger Moore nevéhez köthető, aki 73 és 85 között dobogtatta a Bond lányok szívét, összesen 7 filmben. Utána Timothy Dalton következett 2 filmmel, 87-ben és 89-ben. Itt jött egy kisebb hallgatás, egy-két apró probléma a folytatásokkal, és 1995, amikor Pierce Brosnan hozott végre újabb sikereket a Bond névnek. Ezt meg is ismételtették vele még háromszor, így 2002-ig négy film készült vele. Azóta pedig Daniel Craig az új sármőr, aki eddig kétszer csillogtathatta tudását Bond-ként a mozikban. Ian Flemming tehát egy jó történetet indított el, amiről elég sok bőrt le lehetett már húzni, és az újabb és újabb írók (Kingsley Amis (álneve „Robert Markham”), John Pearson, John Gardner, Raymond Benson és Charlie Higson és Christopher Wood) folytatták, és (az új film bevételeit tekintve) valószínűleg még sokáig folytatják is a sorozatot.