Vagyóczky Károly
szerző: Plecskó Edina
Gróf Széchenyi István, Hunyadi Mátyás és Deák Ferenc nem csak történelmünk jeles képviselői, arcképükkel a mai ember mindennapjainak is szükséges résztvevői az őket az egyes bankókra műalkotásként megálmodó Vagyóczky Károly grafikus nyomán.

Az 1941-ben Budapesten született bélyegtervező nyomdászcsaládból származik. 1966-ban elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, ahol a Sokszorosító Grafika Tanszék növendéke volt. 1967-ben nyerte el a Derkovits-ösztöndíjat, 1978-tól pedig a Pénzjegynyomda Művészeti Osztályának vezetőjévé vált. A főleg sokszorosítógrafikával és alkalmazott grafikával foglalkozó művész nevéhez számos bankjegy megtervezése kötődik. Első, mindenki által ismert munkája az 1983-ban forgalomba került Bartók Béla portréjával díszített zöld 1000 forintos. Később teljes bankjegysort tervezett, a még ma is használatos 200-as, 500-as, 1000-es, 2000-es, 5000-es, 10000-es és 20000-es forintosok formájában, ahogyan a magyar pénzek között mindmáig egyedüli módon kiadott 2000 forintos emlékbankjegy is az ő nevéhez fűződik.

A számos díjat – köztük a III. és IV. Grafikai Biennálé első és negyedik helyét, MABEOSZ-díjakat vagy a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetést – és megannyi bélyegtervet a magáénak tudható Vagyóczky bankjegytervezői munkásságát bemutatandó könyv is született Vagyóczky Károly delineavit et sculpsit (azaz rajzolta és metszette) címmel. A történészek, művészettörténészek, újságírók, nyomdai szakemberek szerkesztette albumban interjúkból válogatott gyűjtemények és szakmai cikkek sora igyekszik feltárni előttünk a grafikusművész munkásságát, továbbá az ismert bankjegyképeken kívül a meg nem valósult tervekből is találhatunk egy válogatást, például egy Szent László-fejet. Remélhetőleg a könyv nem utolsó gyűjteményes bemutatása e nagy volumenű művésznek, akinek a munkáit mindennap kézbe vesszük anélkül, hogy eszünkbe jutna ki tervezte azokat, illetve hogy arra gondolnánk, nem csak technikai bravúrhoz, de egyúttal műalkotásokhoz is szerencsénk van.