Mary Poopins és a madarak
szerző: Várnagy Emma
Azt hiszem egy musical megteszi mint zene...És nem, nem a Cabaret klasszikus Money, money, money-éről lesz szó, minthogy a kapzsik általában pénzt akarnak, hanem egy sokkal tanítóbb jellegű dalról és körítéséről írok.

A dalt Mary Poppins énekli, azaz Julie Andrews altatóként a (mily meglepő) Mary Poppins c. 1964-es filmben. Tanító jelleg alatt pedig a Csudálatos Mary bűbájos hangját értem amivel „jóra” tanítja a gyerekeket, valóságot varázsol egy tudják-olyan-izé-gömb-aminek-nincs-neve-de-ha-megrázzuk-hópelyhecskék-kezdenek-szállni-benne-de-Mary-kezében-azok-röpködő-galambok-lesznek...ből. Tehát Mary Poppins egy öreg hölgyről énekel, aki a madarakat eteti a Szent Pál Székesegyház lépcsőjén és azt mondja „Feed the birds, tuppence a bag”.A szöveg meglehetősen egyszerű, a zenétől meg ne várjunk semmi 21. századi alternatív rockos stílust, Julie Andrewsnak jó hangja van, a zene meg kellően drámai, de kellemes, hiszen gyerekmese. A dal antikapzsi része a „csak két penny” (magyarul: ’aggyámá’ két koszos fillért, há’ má’ ezt is sajnálod?!) és ami az altatókban különösen aljas a hipnotikus állapot, amikor a szakértők szerint úgy lehet az agyat manipulálni, mint a gyurmát formázni, tehát „szegény” gyerekek teljesen beállnak a madaras asszonyra... Ez csak abban a helyzetben szívás, ha az apjuk történetesen pont azon a kedd délutánon viszi el őket a Bankba, mikor Mary Poppins szabadnapos és történetesen pont előtte aludtak el erre a dalra a gyerekek és a Bank történetesen pont a székesegyház mellett van. (És Michaelnak történetesen pont két pennyje lapul a zsebében...)

 
Útközben a kisfiú madáreledelt akar venni, de az apja nem engedi „marhaságokra pazarolni a pénzét”. A bankban a kapzsi bankfőnök számlát akar nyitni Mr. Banks fiacskája megtakarított pénzének és felettébb meglepődik mikor Michael gorombán közli vele, hogy madáreledelt akar vásárolni... A kapzsiság tüneteit kissé felfújva mutatják be: a gyerekek „adja vissza a pénzemet” felkiáltására kisebb bankcsőd jön létre, mert mindenki hirtelen akarja megszüntetni a számláját... Végül persze nem lesz madáreledel és a gyerekek elmenekülnek a Bankból, de tulajdonképpen a Csudálatos Mary már a film elején generált apró konfliktussal megvillantja a film végén esedékes családi összeborulást és megvilágosodást, miszerint a pénz nem minden, és a szeretet sokkal fontosabb, és Mary így a megforduló széllel mehet is, mint aki jól végezte dolgát.