A britpop és ami azon túl van

A britpop!… A kilencvenes évek eleji brit zenei hullám szó szerint meghódította a világot. Hiszen olyan, a világon viharként végigzúgó zenekarok jellemzik, mint az Oasis Manchesterből, a Blur Londonból és a Pulp Sheffieldből.

Az utóbbi tíz évben további olyan bandák öregbítették a brit zene hírét a világban, mint a Radiohead, a Travis, a Super Furry Animals, a Coldplay és az olyan dance-formációk, mint a Chemical Brothers, a Basement Jaxx vagy Fatboy Slim.

De vissza a kezdetekhez. Az "árral szemben úszás" trendjét is brit bandák hozták létre, melyek így nem csupán a zenére, de a divatra és az alkotói mentalitásra is nagy hatással voltak.  Gondoljunk csak az Animals Newcastle, a Beatles, a Cure, David Bowie, a Depeche Mode, a Led Zeppelin, a Pink Floyd vagy a Police körülötti őrületre. A zenei élet talán soha nem volt olyan élénk, mint a nyolcvanas, kilencvenes években, melynek összekötő ereje ugyan az angol zenei hagyomány volt, mégis mindegyik zenekar a különbözőségre és újításokra törekedett.

A britpop eredeti célja az amerikai zeneipar visszaszorítása volt és az az elleni tiltakozás. A stílus leginkább az akkori felkapott grungeot kritizálta (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden stb.). Ehhez kapcsolódik egy Noel Gallagher mondás is: "Egy grungeos felmegy a színpadra és agyon szúrja magát... rajongani fognak érte, mi meg akik ismerik a dezodort, nem találunk megértő fülekre". Ez az idézet még ha nem is teljesen és reálisan, de felvázolja a britpop és grunge közötti különbséget. Míg a grunge zúzós és szétcsúszott káosz volt, addig a britpop összeszedett, a britek ízléséhez igazított olyan zenei irányvonal, melynek alapját leginkább a Beatles zenéje adja.

Az első képviselői Paul Wellerék, a Pulp és a Stone Roses voltak. Ők taposták ki az utat az Oasis és a Blur előtt, akik a hírhedt britpop csatáig hergelték magukat. A két banda először barátságban, békességben létezett egymás mellett de a szemtelen brit újságok egymás ellen uszították őket "Ideje lenne eldönteni ki a jobb" címszavakkal. Mígnem a Blur az Oasis kislemez kiadsához igazította az övét. A Blur a "Country House"-t indította míg az Oasis a "Roll with it"-et. A kislemezek 50.000es nagyságban keltek, a Blur pár ezerrel több eladással büszkélkedhetett. A hírhedt britpop csata itt lezárult, azt azonban nem árt megjegyezni, hogy a Blur csak a csatát nyerte meg. Az Oasis "What the Story (Morning Glory?)"-ja sokkal jobban fogyott mint a Blur "The Great Escape" cimű lemeze. A Britpop virágkorát ekkor élte, bár ma is sokan mondják, hogy ma is fennáll, de magát a fogalmat a más zenei irányzatok "ellenzéséhez" kötik és az 1997-es évben megjelenő gyengébb Oasis lemez "Be Here Now" az el alternativrockosodó Blur és a Radiohead "OK.Computer"-e lezárták az igazi britpop stílust. Mai képviselőjei közé rengeteg együttes tartozik, azonban kevés tűnik ki és visz színt a zenéjébe. Ilyen a Travis, Keane és a Coldplay (első 2 lemeze).