Az elátkozott "szentjánosbogár"
szerző: Kinga
Nem szeretem a sorozatokat, nem szeretem a sci-fit, de van egy "receptem", ami hat. Végy egy rész borús jövőképet, egy rész western-t, egy rész világűr-romantikát, utaztasd el az ellenőrizhetetlenül távoli jövőbe - ahol már a kínai a közös nyelv - adj hozzá shakespeare-i mértékben kidolgozott szerethető karaktereket, fűszerezd cinikus humorral és akkor megkapsz egy kis ízelítőt a Firefly világából. Ez a világ Joss Whedon tudományos fantasztikuma. Figyelmesen kavargassuk és a tálalásra is ügyeljünk!

 Ez egy sorozat a régmúltból, mely bár megbukott, azért még él egy réteg a világban, kik tovább éltetik hírét és emlékeznek rá. Ó, és begyűjtötte a speciális effektusok kategóriában az Emmy díjat. Nézzünk bele! A 2500-as években járunk, az embereknek menniük kellett a Földről és "terraformálták" a bolygókat, hogy ott kezdjék újra (a rombolást?), itt zajlk egy Firefly típusú szállítóhajón 9 ember kalandja. Hogy miben rejlik a filmek rejtélyes varázsa? Talán abban, hogy nem spóroltak a szövegkönyvön, a színészek nem ripacskodnak, minden kis részlet fontos, és stílusosan szakít a közhelyekkel. A pont az "i"-n, a hab a tortán, a fizikusok szívének megdobbantója, hogy nincsenek hangok az űrben - kivéve, ha mégis van valami közeg, mi közvetítheti. Ugyanakkor az sem utolsó, ahogyan össze lettek keverve benne a kultúrák, gésák és hastáncosok, vadnyugati kocsma, japán filozófia, a kísérletező-terjeszkedő nyugat, az elmaradott törzsi világ... mind-mind megjelenik kitűnő arányérzékkel.A főszereplők önmagukban generálják a történéseket, amint megismerjük őket érteni fogjuk miért. Kezdjük rögtön Nathan Fillion-nal, aki a sorozat miatt több díjat is learatott, ő Malcolm Raynolds a barna kabátos lázadó, a Serenity hajó kapitánya, csalódott, de mégis hű az elveihez. Sokat mond róla, hogy hajója egy vesztes csatáról lett elnevezve, melyet a Szövetség ellen vívtak a barna kabátosok. Ez a bizonyos Szövetség - valószínűsíthetően USA és Kína - fogta össze a központi bolygókat egy irányítás alá a polgárháború végén. Mal veterántársa Gina Torres, avagy Zoe, az engedelmes erős nő, afféle szürke eminenciás, akit észre sem veszünk ha ott van, de hiányoljuk ha nincsen épp jelen. Az akciókban a csapat harmadik pillére:Adam Baldwin, Jayne,  Canton kétes hőse, egy kicsit fegyvermániás, kicsit izomagyú és feltétlen hűséges... ha megfizetik. A háttér pedig: Alan Tudyk, Wash, a kiváló pilóta, aki dinókkal játszik, Zoe - a kapitányra féltékeny - kedvese. Egy furcsa pár:  Summer Glau, River, a két lábon járó  - félelmetesen őrült és kiszámíthatatlan - tehetség, akit orvos bátyjával (Sean Maher, Simon Tam) együtt köröz a Szövetség, hogy még egy kicsit játszhassanak az agyával. Mindkettőjükhöz kötődik Jewel Staite, Kaylee, a Serenity mosolya, a legénység ragasztója, aki odavan a gépekért, és az eperért. Neki fő tanácsadója - szigorúan lelki ügyekben - Morena Baccarin, Inara, a társnő, akit leginkább hetérának lehet mondani, és kinek tekintélye révén sok kapu megnyílik a csapat előtt. Végül, de nem utolsó sorban Ron Glass, Book az izgalmas múltú lelkész, aki valamiért gyanúsan sok dolgot tud, és fél szóval képes lelkiismeret furdalást kelteni. Aztán sorolhatnék még egy-két főbb mellékszereplőt, a félelmetes hírű szadista Niska-t, a pitiáner bűnöző Badger-t vagy a fosztogatókat...

 A FOX csatorna számára készült sorozatot az USA-ban és Kanadában mutatták be, 2002. szeptember 20-ától. De aztán több vétket is elkövettek ellene, különböző időpontokban adták a részeket és nem is az eredeti sorrendben. Így a köztes utalások és karakterfejlődések ellehetetlenültek. A kegyelemdöfés pedig: 11 rész után levették a műsorról. Búcsúzóul egy DVD-t kiadtak 2003-ban, elég jó eladási arányokkal. Aztán evvel meg lehetett győzni az Universal Studios-t egy egész estés film folytatásra, (ami szerintem inkább lezárás) 2005-ben Serenity címmel, hazánkban csakis DVD-n.

Ilyen előtörténettel 2007-ben jött a hír, hogy leadja Magyarországon a Viasat3 is,  és mindenki tűkön ülve várt. Az illegális letöltések lelassultak... a jól ismert főcímdal felcsendült, és jött az első csalódás: a Szentjánosbogár (értsd: lefordították a címet). Majd követte a második: a szinkron nagyon rossz; és a harmadik: a fordítás csapnivaló. Nézhetetlen. Konklúzió: új rajongók kizárt, hogy születnek, a tálalás elégtelen. Újra. Szóval így lehet egy jó receptet a marketing-osztályon elrontani.