Galaxis útikalauz stopposoknak
szerző: Szántó Gyula
„A GALAXIS Útikalauz érdekes dolgokat közöl a törülközőkről. [...] Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

Douglas Adams 1979-ben írt könyvének egyik főhőse egy Ford Prefect aki a Betelgeuse környékéről származik (és valamiért úgy gondolta nem kelt nagy feltűnést ezzel a névvel) a Föld bolygóról gyűjt adatokat az Útikalauz számára.

„Ez nem földi könyv, sosem adták ki a Földön, és a szörnyű katasztrófát megelőzően egyetlen földlakó se látta vagy hallott róla. A könyv mindazonáltal szerfelett figyelemreméltó. Valószínűleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Kisgöncöl óriási kiadóhivatalainak gondozásában - bár a földlakók ezekről se hallottak. Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is: Népszerűbb, mint a Mennyei Házi Mindentudó, jobban fogy, mint a Hatvanhárom További Figura Súlytalanság Esetére című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Oolon Coluphid filozófiai bombaként robbanó trilógiája: a Hol Tévedett Isten, a Még Néhány Isten Legsúlyosabb Tévedéseiből, és a Végül Is Kicsoda Ez Az Isten Egyáltalán? A Galaxis Külső Keleti Peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a GALAXIS Útikalauz már kiszorította a hatalmas Encyclopaedia Galacticát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét. Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!”

Fordnak sajnos nem sikerült befejeznie a bejegyzést, mert a Vogonok egy csillagközi sztrádát építenek és ehhez le kell dózerolni a Földet, így földi barátjával Arthur Denttel lestoppolnak egy éppen arra járó csészealjat. Nyomon követhetjük kalandos utazásukat, valamint megtudhatjuk a Nagy Kérdésre a választ, hogy Az Élet, a Mindenség Meg Minden...

Douglas Adams
A könyv eredetileg rádiójáték volt a BBC, később lett képregény, törölköző formájában is kiadták, készítettek belőle TV sorozatot, és még egy filmet is, bár szerintem a filmet kár volt erőltetni.

Mindenkinek ajánlom a könyv beszerzését, mert rendkívül szórakoztató, és sosem lehet tudni, hogy mikor adódik úgy, hogy le kell stoppolnunk egy erre járó csészealjat.

Kapcsolódó oldalak:
  A válasz a Nagy Kérdésre