Science fiction hall of fame

Seattle-ben, a magasba törő Space Needle közelében, a Frank Gehry által tervezett modern vonalú épületben kapott helyett az SFM vagyis a Sience Fiction Múzeum.

Szerző: Odo

Érdekes installációi közé tartozik a Szép új világok nevet viselő  gyűjtemény, ahol a jövő városait, utópiákat, disztópiákat, apokaliptikus víziókat mutat be; a Fantasztikus utazások bemutatja a sf világ híres úrhajóit, hőseit, a filmekből ismerős fegyvereket, az írók által megálmodott eszközöket (trikorder, kommunikátor, szkenner, stb…), űrruhákat, az űrben zajló közlekedés elképzelt technológiáit (féregjáratokat, teleportálást, tér és dimenzióváltást), robotokat, androidokat és egyéb mesterséges lényeket, valamint a klasszikus sci-fik jól ismert helyszíneit, de láthatunk fantasztikus témájú festményeket és még sok minden mást a jövőből.
 
Az intézmény egyik legérdekesebb helye a Hírességek csarnoka (The Hall Of Fame), amely a tudományos fantasztikum legnagyobb alkotóinak életét, munkásságát, hagyatékát tiszteli meg azzal, hogy nevüket elhelyezi a csarnokban. A science fiction és fantazy hírességeinek csarnokát 1996-ban alapította Kansas City sf/f társasága és a helyi egyetem tudományos fantasztikus tanulmányokkal foglalkozó központja. Azóta minden évben érdemeik alapján kiválasztanak, és a hírességek közé beiktatnak négy alkotót, akik életművükkel nagymértékben hozzájárultak a sci-fi és a fantasy fejlődéséhez, értékeinek gyarapodásához, mégpedig a következő kategóriákban – film, tv és média; irodalom; művészet; nyitott kategória. Miután egy tősgyökeres amerikai intézményről van szó, ne csodálkozzunk, az erőteljes angolszász túlsúlyon.