Valami nagy-nagy bulit kéne csapni...
szerző: Kinga
"A vasfüggöny sorsát alapvetően a világútlevél 1988. január 1-jei bevezetése pecsételte meg, mert az utazás szabaddá válásával értelmetlenné vált a határzáron való áttörés, menekülés..." 1989. Augusztus 19. "Bontsd és vidd!" Party a határon. Vár Sopronpuszta! Mi már május óta készülünk és bontunk!

Szalonnasütéssel egybekötött ünnepi bulit szervez Sopron és Debrecen az NDK-val karöltve! Siess nehogy lemaradj, pontban 15:00-kor kapunyitás és szabad a pálya - az, ami már 1950 óta zárva volt, most kinyílik. Az aknamező a múlté, az Sz 100-as elektromos jelzőrendszer sem szakmailag, sem politikailag, sem erkölcsileg, sem technikailag nem indokolt többé. Tudjuk ezt 1987 óta, Mészáros Ferenc Gorbacsovval elintézett mindent 1988-ban.  "A magyarok jó emberek!" (Gorbacsov) Kezdődhet a Sinatra-doktrína, miként azt a szovjet külügyi szóvivő is mondta: "Van egy szám az >>I did it my way<<. Úgyhogy minden ország maga dönti el, milyen úton akar továbbhaladni." 18:00-ig átléphetsz a határon, hiszen tiltott a nyílt hatalmi erő! Szóval ne habozz várunk változatos programjainkkal:

15:00 - 16:30 A rendezvény védnökeinek üzenete. Mock és Horn közösen vágja át a kerítést! Sajtótájékoztató az egész világnak! Neves művészek, politikusok (pl Csoóri Sándor, Konrád György) beszédei. Nemzetiségi tánc- és énekegyüttesek bemutatója.
16:30 -18:00 "Bontsd és vidd!" A saját kezűleg bontott vasfüggöny-darabokat tanúsítvánnyal látjuk el, s azt ki-ki hazaviheti!
18:30 - 20:00 Az URNOS táncegyüttes bemutatója
20:00-tól éjszakáig: táncház, szalonnasütés, tábortűz.

A helyszínen BÜFÉ is várja a vendégeket. Valamint 14:30-tól a VOLÁN Pályaudvarról különbuszokat indítunk, igény szerinti sűrűséggel és számban. Ha az eső elmosná a tábortüzet, mi akkor is megyünk!Pattanj a trabiba be, hozz gitárt, gyere te is mesélj régi sztorikat! Az NDK-ból 160.000-en jönnek! Ne maradj le Te se! A szervezésben segédkezik az Országos Klubtanács SORSKÖZÖSSÉG '89 Tábora, a FIDESZ, az MDF, a Magyar Cserkészszövetség, a Szabad Demokraták Szövetsége, a TDDSz, valamint szomszédos országok független szervezeteinek neves képviselői. A védnökök, akik a hangulatot garantálják: Habsburg Ottó és Pozsgay Imre. Gondold újra az életed, Európa újra egy lesz, a közös tervezésnek többé nincsen akadálya! Hidd el, hogyha sokan leszünk még a határok is megnyílnak! "Go west!"- az afterpartyt Hegyeshalomra tervezzük, Szeptember 11-én pontban éjfeles kezdéssel.
S utána? Ki tudja, még a szovjetunió is felbomlik tán...


Ez a Páneurópai Piknik. A Terror házának időszaki tárlataként tekinthető meg az Átvágva c. kiállítás, mely szűkszavúan szentel emléket a vasfüggöny lebontásának. Annak, hogy Húsz éve megnyíltak a határok. A Vasfüggöny leomlott és Kelet-Európa népei számára valóra vált egy álom. Az 1956-os forradalom és szabadságharc, a ki- és bezártság hosszú évtizedei után újra Magyarország tette meg az első lépést a szabadság felé. 1989. szeptember 10-e és november 9-e között több mint hatvan ezer kelet-német állampolgár Magyarországon keresztül hagyta el a keleti zónát."

Átvágva. Vigyázat a kiállítás csakis úgy lesz teljes, hogyha kicsit utánaolvas a látogató!