Átváltozások Újhold idején
szerző: Tóth Tamara
Először azt gondoltam, hűűű, mennyire könnyű dolgom van, hogy a New moon-ról kell írnom, aztán rájöttem, hogy ez nincs teljesen így, hiszen a témánkat kell elsősorban szem előtt tartanom.

 A könyv, és a belőle készült, aktuális vámpírlázat fenntartó film kapott hideget, meleget, lelkes rajongást és fanyalgó kritikát egyaránt. Bevallhatjuk, a mozi csak azoknak tetszhet (legalább egy kicsit), akik olvasták és szerették a könyvet (legalább egy kicsit). Aki nem tartozik közéjük, valószínűleg pont most zárja be a cikkemet, amit megértek. De koncentráljunk az átváltozásra! Vagyis illendő többes számot használni, hiszen két átváltozós vonallal is találkozunk a filmben. Bella, aki emberlét helyett vámpír akar lenni, és Jacob, aki bőven megelégedne azzal, ha ember marad, és nem kellene időről időre farkasbőrbe bújnia. Mint tudjuk, az első rész azzal végződik, hogy Bella azért nyafog, hogy bizony ő is szeretne vámpírrá válni, hogy ezáltal méltó (gyönyörű, örökéletű, örökifjú stb.) párja legyen Edwardnak. A srác több okból sem hajlandó teljesíteni a kérését, de barátnője nyaggatására végül úgy tűnik, beadja a derekát, de mindezt olyan feltételhez köti, ami első hallásra teljesíthetetlennek tűnik Bella számára.A másik vonal a hosszú hajú, béna indián fiúból először kigyúrt tetkós indián fiúvá, majd farkassá változó Jacob. Aki egyébként a szőrös háta közepére sem kívánná az egész átváltozósdit. Az átváltozás (ember-farkas) technikai megvalósítása is igen megosztotta a nagyközönséget, amíg grafikus ismerősöm elismerően nyilatkozott a CG ezen pontjáról, addig mások szerint a farkasok leginkább egy, a 80-as évekbeli horrorfilmben szereplő lényekkel mutatnak rokonságot. Kis túlzás ugyan, de tényleg vicces a párhuzam, a moziban – sok egyéb más mellett – jókat nevettünk a farkasok felbukkanásán.

 Ideje kicsit elvonatkoztatni a filmtől és a fantasy világától, és teljesen egyszerű, hétköznapi szinten megvizsgálni a témát. Az irodalom – és filmtörténetet sok ízben áthatja a téma, gondoljunk csak az elsőként felmerült Ovidiusra, Kafkára, Shakespeare-re vagy bármely mitológiát, mese – és mondavilágot átszövő átváltozós történetekre. Az átváltozás érzése, vágya, megvalósulása áthatja a mindennapjainkat is. Valószínűleg nem létezik olyan ember, aki nem akart át/megváltozni valakinek a kedvéért, és nem várta el a másiktól sem. Kétségtelen, hogy az örök (át)változástól nem szabadulhatunk.