Reneszánsz remekművek
szerző:
Kinga


A Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítását mindenki csak Botticelli nevével fémjelzi, hajlamosak elfelejteni azt a Tiziano-ig tartó sort, mely a reneszánsz tündöklése és bukása maga, ez pedig roppant igazságtalan dolog a részükről.

A stílus kialakulásának, majd későbbi metamorfózisának kiváló képcsarnokán Edina volt tárlatvezetőnk. (Nem, nem a "mi Edinánk"). Mondhatom fantasztikus élményt nyújtott, ahelyett, hogy a művészettörténet könyvek elcsépelt kifejezéseivel bombázott volna minket, különféle korbeli "pletykákkal" és izgalmas adalékokkal halmozott el, kellő szubjektivitással és egyáltalán nem vak rajongással otthonosan mozogva a témában. Jómagam, aki már legalább négyszer hallotta azokat a bizonyos kulcsszavakat (ókori világ szeretete, szépségkultusz, gúla kompozíció, emberközpontúság), azon kaptam magam, hogy jegyzetelek. Sőt! Elhatároztam, visszatérek még egy önálló sétára a későbbiekben. Egyedül azon tanakodom, a vezetés vagy maga a tárlat lett ilyen jól felépítve?!

Személyzet: 10
Fogadtatás: 7
Légkör: 8
Kínálat: 9
Mosdó: 7
Összbenyomás, közérzet: 10
Összesen: 60/51
szerző:
Tóth Tamara


Kinga, szerintem mindkettő igaz! Én egyedül jártam be a monumentális tárlatot, nagy elvárásokkal és izgalommal készültem rá. Nem csalódtam, sőt úgy éreztem, az utóbbi évek egyik legnagyobb „szépműs” élményben volt részem. A képek nagy része olyan hatással van az emberre, hogy eltűnik az idő, és nem tudni, mennyit álldogálunk egy-egy mű előtt. Kivételes válogatás ez, köztük olyan festménnyel, ami a restaurálás után most került először a nagyközönség elé. Nagyszerű, hogy a világ leghíresebb múzeumaitól láthatunk itt műveket: Uffizi, Louvre, Metropolitan, Prado, Galleria Borghese… Az ember a kiállítás elején még alig várja, hogy megpillantsa a Hölgy hermelinnel című képet, de előtte és utána is annyi a látnivaló, hogy da Vinci szinte mellékszereplővé válik. Ha karácsony előtt már nem fér bele, jövőre ne hagyjuk ki, még február közepéig megtekinthető a Kesztyűs férfi (Tiziano), Flóra (Veneto), Virginia története (Botticelli) és még számtalan csoda.

Személyzet: 7
Fogadtatás: 8
Légkör: 9
Kínálat: 10
Mosdó: 8
Összbenyomás, közérzet: 10
Összesen: 60/52