Örök és mindig gyúrható
szerző: Vaszkun Judit
Shakespeare darabjai a mindenkori színpadra nem csak hogy visszatérnek, de el sem mennek róla. Évről évre jelen vannak az alternatív színházak repertoárjaiban, egészen korabeli hangulatot idézve vagy a posztmodern kor újdonságra éhes nézőjének étvágyát csillapítva; mindig az eredetiséget keresve.

A most látható darabok közül a legfrissebb a Krétaköré. Az eddig csak gimnáziumokban játszott Schilling Árpád- féle hamlet.ws-t, augusztustól lesz látható a nagyközönségnek is. A felnőtté válás nehézségeit színpadon megjelenő három férfi a közönséget is bevonva teszi érthetővé és átélhetővé a drámát.

A Bárka Színház a Szentivánéji álmot az elmúlt években másodjára vette fel a repertoárjába, most Alföldi Róbert rendezésében. A műanyagmorzsalékkal telt fémmedencében játszódó feneketlenül boldogtalan szerelmi háló kölcsönös, mégis viszonzatlan, értett, mégis fiatal voltát emeli ki a rendezés.

Az Örkény Színház Vízkereszt, vagy bánom is én mit akartok címmel jelzi a fotó:www.orkenyszinhaz.hukülönleges feldolgozást. A mosógépekkel körbevett játéktér többfunkciós volta adja a rendezés sajátosságát, ahol végül mindenki tisztára moshatja magát a szennyétől egy hatalmas habfürdő keretében.

A kitaszítottságról és hontalanságról szól a Honvéd Együttes előadása, az Ahogy tetszik alapján készült Bozgorok, Rusznyák Gábor rendezésében. Az erdélyi származású színészek játsszák el azt az életérzést, amit magukban hordoznak.

A Vidám Színpad pedig három Shakespeare darabot is belesűrített a repertoárjába. A Shakespeare Összes Röviden (azaz S.Ö.R.) azoknak szól, akik a jól ismert művek részleteiből szeretnének egy kacagtató összefoglalót fotó:www.port.hulátni. És Rómeó és Júlia címmel pedig a szerelmespár története bontakozik ki, annyira kettejükre fókuszálva, hogy más színész meg sem jelenik a színpadon. Vízkereszt címmel pedig Quimby- féle zenés vígjátékot láthatnak a nézők. Ha mindez még mindig nem elég a Shakespeare- rajongóknak, a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválon vonulnak fel a legjelentősebb rendezések évente július első két hetében.