Ha budapesti marslakó vagy...
szerző: Tóth Tamara
Szerb Antal rövid lélegzetű alkotása magába foglalja mindazt, amit egy marslakónak (külföldinek, idegennek, messze földről érkezettnek, időutazónak stb.) tudnia kell fővárosunkról. Vagyis tudnia kellett 1935-ben. De figyelem! Nem szokványos útikönyvről van szó! 

Forrás:www.bookline.hu
Már csak azért sem, hiszen az író úgy szeretné bemutatni a fővárost, ahogy korábban nem láthatták az emberek. Szerb Antallal kirándulunk Buda és Pest híres városrészein, sétálunk a hidakon, a Duna parton, a Margitszigeten. Utunkat finom irónia, irodalomtörténeti utalások és idézetek kísérik. Első olvasásra talán fel sem tűnik a számtalan apróság és humoros mozzanat, amivel az író egyszerre eláraszt minket. Néhány részlet akár a mai Budapestről is szólhatna.

Példának kiragadom a Mátyás-templom jellemzését. „Valamikor nagy hegyes tornya volt. De így sokkal szebb, csonkán és építőállványokkal, sokkal stílusosabb.” A Várnegyed, ha látványban változott is, egyes funkcióit aligha vesztette el. Talán csak az események gyorsultak fel egy kicsit, és a motiváció változott. „A szerelmek itt szoktak kezdődni, Uram, miért, miért nem, ki tudja. Talán a tábor­nokok ihletik a tudatalatti rétegeket, hogy a hazának katona kell. Az ember leül egy padra a hölggyel, majd megfagy, csak a szíve fűti. Néha egy ápolt kis­kutya felugrik kettejük közé a padra, érdeklődik, hogy meddig jutottak. Meg­nyug­­vással veszi tudomásul, hogy már elpattant az első csók, az a bizonyos nem is nagyon kellemes, mert az ember még egy kicsit fél a közvetlen következ­mé­nyek­től (talán pofon), és a távoli következményektől (talán házasság), de mégis túl kell esni az első csókon, ha az ember el akar jutni a másodikig. Sok végzet indult itt útjára…”

Forrás:www.epa.huNéha azért nem ártana egy mai lábjegyzet Szerb Antal szóhasználatához, hiszen még a mindentudó gugli sem segít megfejteni, mi is az rézsüke, ami a Vérmezőn lakott. A Józsefvárosban már akkoriban is sok albérlő tartózkodott, orvostanhallgatók és szelíd  bölcsészek, akik „esténkint borral locsolgatják meggyulladni készülő agyukat.” A város bemutatása azért is különleges, mert költőink fővárosra vonatkozó műveiből is ízelítőt kapunk. Arany Jánostól a  szeretett Margitszigetéről olvashatunk, de megjelenik még Vörösmarty és Gvadányi József gondolata is, és olyanok is, akikről még valószínűleg nem is hallottunk.

Az olvasmány végére azt érezhetjük, hogy hiába élünk a 21. századi Budapesten, a 75 évvel ezelőtti világba visszatérve sem lennénk marslakók, de az egyáltalán nem biztos, hogy Szerb Antal ma is szívesen kalauzolna minket.