Firkász Étterem
szerző:
Szántó Sz. Erika


Koszos evőeszközök, kiömlő capuccino és merő gúny. „Régi értékek, jóízű étkek”-hirdeti magát a Firkász Étterem.
 
A zongoránál erősen kopaszodó,- valószínűleg egykori népszórakoztató múltjában szintetizátorhoz szokott -,  szemüveges úr foglal helyet, a kép pedig már-már idilli: add ide a didit- kiabálja az étterem közönsége felé, melyet csendes sikolyok és mély megdöbbenéssel teli sóhajok követnek- legalábbis a mi részünkről. És bár az étterem tulajdonosai Krúdyt idézik, miszerint „nem utolsó dolog baráti hangulatba ringatott férfiakkal és megelégedett nőkkel kezet fogni”, az este után mindez mégiscsak üres, egészen sajátosan értelmezett parafrázisnak tűnik. A sztrapacska felismerhetetlen, a mellékhelység kicsi, a felszolgálás udvariatlan. Erősen kerülendő kategória.
 
Személyzet: 3
Fogadtatás: 6
Légkör: 3- nem szívesen látott vendégek voltunk
Kínálat: 7
Mosdó: 2
Összbenyomás, közérzet: 4

Összesen: 60/25  A névválasztást pedig nem értem. Nomen est omen.
szerző:
Simon Borbála


Továbbra sem tudom feldolgozni, hogy miért nem működik a valóságban az, ha egy hely úgy hirdeti magát, mint kávéház és étterem. (Kivételt képez ez alól természetesen a Café Kör, aminek joviális emlékét újra meg újra felelevenítettünk az este folyamán.) A Firkászban ugyanis, ameddig sikerült jól létrehozniuk a múlt század eleji kávéházi életérzést az újságokkal, világítással és egyebekkel, addig a vendégfogadás és kiszolgálás főúri teljesítménye igencsak csorbát szenvedett. Szükségünk van-e manapság egyáltalán erre a hangulatra? Nem feltétlenül. Az étlap fellengzősen vastag a három nyelven is feltüntetett menüvel; az itallap pedig ennél jóval vékonyabb, a választott café lungoról pedig kiderül, hogy csupán egy hosszúkávé. A pincér is inkább a szomszéd asztalnál ülő fiatal párt szórakoztatta, olyan kérdésekkel, mint „jó lesz médiumra sütve?” Jó lesz, jó, csak hozhatnád már azt a számlát, hogy mi megszabaduljunk végre ettől az élménytől. 
 
Személyzet: 3
Fogadtatás: 5
Légkör: 4 mint a hatvanasok hangulata
Kínálat: 5
Biciklitároló: 2 két házzal arrébb valami  rács
Összbenyomás, közérzet: 3
Összesen: 60/22
szerző:
Plecskó Edina


Noha egy magasabb kategóriás  étterem névválasztásánál kicsit furcsának hathat a Firkász név, a jelen esetben tárgyalt vendéglő mégis igazolhatná a „Ne ítélj elsőre” mondás valódiságát. Sajnos azonban nem ezt teszi. A környezet az igényesen kialakított enteriőrrel és berendezéssel ugyanis adott lenne, de a kiszolgáló és szórakoztató személyzet teljesítménye már jelentős mértékben alul marad az elvárttól. A beszélgetésünket túlharsogó szintetizátoros, a pincér kelletlen munkavégzése és a félig kiömlött capuccinom szemrebbenés nélküli felszolgálása után többre már nem is voltam kíváncsi - sajnos azonban a számla meglehetősen lassú kiadása folytán távozásunk is nehézkesre sikerült.

Személyzet: 3 
Fogadtatás: 5 
Légkör : 4 
Kínálat: 6 
Mosdó: 5 
Összbenyomás, közérzet: 4
Összesen: 60/27