Jazz és folklór a Szentivánéji álomban
szerző: Szántó Sz. Erika
Ősztől a Budapesti Operettszínház tűzte műsorára Kerényi Miklós Gábor rendezésében Shakespeare Szentivánéji álom című művének musicalváltozatát. A Szakcsi Lakatos Béla zenéjével és Müller Péter Sziámi szövegeivel színpadra állított darab ősbemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében július 25-én volt.

fotó: www.kultura.huA Szentivnéji álom műfaja az alkotók saját definíciója szerint worldmusical, mely a különböző zenei irányzatokat, a folklórt, a jazzt, a popot, a rockot, magyar és a cigány zenét ötvözi.
"A sokféle muzsika összhangjára törekedtünk. Rengeteg különleges lény kap helyet a darabban: szerelmesek és nem annyira szerelmesek, manók, tündérek, mesteremberek és szellemek jelennek meg, melyek mindegyike különböző zenei nyelven szólal meg"- magyarázza Kerényi Miklós Gábor a műfaji sokszínűség okát.

A musicalben Túri Erzsébet látványos és monumentális díszletei egészítik ki a zenei világot. Középpontban egy bronz telihold áll, melynek egyik oldala az embernép világát, a másik a tündérekét szimbolizálja. A többi díszlet is ehhez hasonlóan szimbolikus: a hold képe mellett csavarodó fémfák jelképezik az erdőt, melyeket Velich Rita mai és színes jelmezei egészítenek ki. "A rendezés során elsősorban a szerelmet és a szereplők egymással való kapcsolatait emeltem ki. De a szellemi és az emberi lét közelsége, illetve a felelősség is komoly szerepet kap a darabban"- meséli a rendező.

A worldmusical főszereplői a Budapesti Operettszínház ifjú sztárjai: Oberont Szabó P. Szilveszter, Titániát Janza Kata, Zubolyt Bereczki Zoltán, Puckot Kerényi Miklós Máté, Lysandert Dolhai Attila alakítja. Az operettszínház kisebb változtatásokkal játssza most a darabot, jövőre pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon ismét teljes volumenében láthatja a közönség a Szentivánéji álmot.