Hurrá nyaralunk!
szerző: Szántó Gyula
Így nyárra szétszéledt a szerkesztőség, mindenki nyaral vagy csak a melegben nem szállja meg a ihlet, esetleg a kertben locsolja az uborkát, mert hát mondhatni uborka szezon van...

Az uborka betakarítása hazánkban június vége és szeptember közepe között történik. Eredetileg ezt az időszakot nevezték uborkaszezonnak.

Ebben a két és fél hónapban általában a közéletben sem történnek nagy események, hiszen a parlamenti ülésszaknak vége, a politikusok nyaralnak, az iskolák bezárnak, a színházakban is szünet van.

A pihenős nyári hónapokat az emberek többsége élvezi, azonban van egy csoport, amelynek a legnagyobb ellensége az eseménytelenség: az újságírók. Ők azok, akiknek akkor is írniuk kell, amikor semmi sem történik, és ilyenkor persze sokkal nehezebb témát találni, sokkal nyögvenyelősebben áll össze egy cikk.

Főleg a napilapokban kínzó a közléskényszer, hogy minden nap valami újdonsággal kell megtölteni az oldalakat. Ilyenkor a szegény újságíró hajlamos teljesen érdektelen témákról hosszan és gyakran cikkezni.

Ilyen például az uborkaszezon. Még a XIX. századból, a napi sajtó beindulásának idejéből származik e kifejezés átvitt jelentése, amikor nyáron a napilapokat az uborka éréséről, betakarításáról, feldolgozásáról szóló mérsékelten érdekfeszítő cikkekkel töltötték fel - jobb híján.


Azóta uborkaszezonnak nevezzük nemcsak a nyarat, hanem minden olyan időszakot, amikor éppen nem történik semmi érdemleges.

(forrás: geographic.hu)