Ezt olvasták 2009-ben

A 2009-s évben is sokszínű témáink voltak  Shakespeare-től a Trabanton keresztül a prostitúcióig, ebből emeltem most ki néhányat, amit akkoriban a legtöbben olvastak.

Plecskó Edinának meglehetősen népszerűek az írásai, az ő tollából származik a [Híres magyarunkról] Arany Jánosról és [Film] kategóriában a velencei kurtizánról szóló cikkünk is.

Arany János - Shakespeare nagykövete

fotó: www.mek.oszk.huArany János a 19. századi magyar irodalom kétségtelenül egyik legmeghatározóbb alakja, többnyire a neves balládák és a Toldi írójaként vonult be a köztudatba.

Ám jelen aspektusból kivált figyelemre méltó fordítói munkássága, a Shakespeare művek kapcsán fennmaradt örök értékű alkotásai. Az ő odaadásának köszönhetően megkezdődött, és az angol drámaköltő születésének 300. évfordulójára jelentősen előrehaladott a teljes magyar Shakespeare-fordítás ügye. Shakespeare-hez fűződő kapcsolata a '30-as években vette kezdetét, amikor is Arany rövid ideig színészként is kipróbálta magát. Ekkor került hozzá közel az angol drámairodalom zsenijének munkássága és vált egyúttal kedvelt témájává.
Tovább a teljes cikkhez...


A velencei kurtizán


A XVI. századi Velencébe csöppenvén a dózsék fényűző világával, az egyház növekvő hatalom éhségével, s egy nagyurakat kiszolgáló kurtizán lélekhez szóló történetével találkozhatunk. Történelmi ismereteinket felfrissítve nyerhetünk igazolást -az igaz történet alapján készült filmdrámában- Velence török ellenes terveiről, a Fekete Halál, azaz a pestis terjedéséről és a hírhedt inkvizíció cselekedeteiről. Mindezen események közepette bontakozódik ki előttünk Veronica Franco szerelmi drámája, kinek különös példáját alapul véve okkal készített életrajzi filmet Marshall Herskovitz rendező.
Tovább a teljes cikkhez...


Szintén irodalmi szereplői vannak Jakab Judit írásának...

Harc életre-halálra – Böhm Aranka és Karinthy Frigyes házassága


„Férfi és nő – hogy érthetnék meg egymást? hisz mind a kettő mást akar– a férfi nőt, a nő férfit.” Talán Karinthy szállóigévé vált szavai adnak magyarázatot arra, miért volt annyira viharos az író házassága második feleségével, a kor femme fatale-jával, Böhm Arankával.
Tovább a teljes cikkhez...


Olvasóink nem csak az irodalom nagy alakjai iránt érdeklődtek 2009-ben, hanem a 80-as évek felejthetetlenül recsegős magnószalagjaira rögzített alternatív zenéi iránt is...

Trabant zenekar


Kép: www.artpool.huA Trabant a kelet-német VEB Sachsenring által gyártott gépkocsitípus. Az első Trabant 1957. november 7-én gurult le a futószalagról, a legelterjedtebb autó volt a szocialista országban. Szülőhazájának szimbólumává vált a kétütemű autó, melyről a '80-as évek elején alakult Trabant zenekar is kapta a nevét.
Tovább a teljes cikkhez...Rogyion Romanovics Raszkolnyikov küzdelmére is sokan kíváncsiak voltak, talán nem csak a kötelező olvasmány rövidített változatára vadászó fiatalok...

Bűn és bűnhődés


Lehet-e az embereket pusztán a közönséges és rendkívüli jelzők használatával két részre osztani, mi több ez által felettük önkényesen ítélkezni és szörnyű bűnöket elkövetni? Az igenlő válasz bár félelmetesnek hangzik, mégis alapkövét jelenti a jelen regényben szemügyre vett főszereplő gondolatvilágának, aki önmagát felmagasztalva folyamodik emberöléshez. S ahogyan minden bűn, úgy ez a gaztett sem maradhat bűnhődés nélkül: igazolást nyer, hogy az élet nem pusztán merev elméletekből áll, a lelkifurdalás ereje még a legeltökéltebb jellemet is összetöri.
Tovább a teljes cikkhez...