Mikulást, rendelésre!
szerző: Plecskó Edina
A Mikulás-napi ünnep közeledtével mi is körbenéztünk, vajon milyen különlegességgel lehet megfűszerezni ezt a decemberi napot. Legyen szó akár gyerekek, akár cégek dolgozóinak mulattatásáról, "Mikulásország társulata" mindenkinek a rendelkezésére áll. Míg sokaknak december 6-a pusztán a csokik és virgácsok ajándékozásában merül ki, addig a jelen írásban górcső alá vett színészegyesület célja, hogy hagyományőrző alapon, színvonalas szolgáltatást nyújtsanak.

fotó: www.mikulasorszag.huDe ki is az igazi Mikulás? Nos, erre a kérdésre mindenki magában kell, hogy keresse a választ. Gyermekkorunk és képzeletvilágunk élménygazdagságától függően eltérően vélekedhetünk. Ám abban egyetérthetünk -amint ez "Mikulásország" hitvallásának is egyik fő motívuma-, hogy nincs kiábrándítóbb, mint amikor hiteltelen emberek próbálják magukat Mikulásként eladni. Az igénytelen utánzatok sok gyerek első nagy csalódását okozzák. Hiszen nem elég felvenni egy jelmezt, betanulni néhány mondatot, a gyerekek rögtön felismerik az ál -Mikulásokat. A társulat gárdájában azonban nem pusztán néhány órás tanfolyamot végzett emberek, hanem diplomás színészek garantálják a Mikulás, a Hótündér és a Jégkirálynő hiteles megjelenítését. Mindezt hitvallásuk is tükrözi:"A Mikulás-mesterséget is ki kell tanulni, ugyan úgy, mint minden más szakmát."

A színház kínálatát böngészve több ünneplési formával is találkozhatunk. fotó:www.mikulasorszag.huA mindösszesen 15-20 percet kitevő Családi Mikuláslátogatások alkalmával, a szülőkkel karöltve rendezik meg a jelenetet a szervezők, hogy minél inkább valósabb képet alkothassanak a gyerekeknek. A cégek és intézmények Mikulás és Karácsonyi Ünnepsége pedig szintén a megrendelő kívánalmainak megfelelően zajlik, itt állatjelmezbe, bohócruhába öltözött animátorok fogadják a vendégeket. Extra programként lehet belefoglalni az eseménybe játszó-és kézművesház felállítását, vagy akár angol és német nyelvű Mikulás megjelenését is. S hogy december 6-a elmúlásával se köszöntsön ború a színészeket megrendelni vágyók körére, őket szolgálja tovább kitűnően a társulat Karácsonyi Színháza, mely betlehemes játékok, bohócműsor, Jégtündér-koncert és karácsonyi partik megszervezésével szolgál.

Ünneplési formaként minden ember sajátjaként választ megfelelőt. Legyen szó akár egy - a fentebb leírt - bohókás mintáról, vagy egy kőszínházi előadásról, ahol ugyan nem megrendelésre és nem is feltétlenül Mikulást megjelenítő, de egy érzelmeket megérintő, örök emléket nyújtó darabbal varázsolhatjuk szebbé az ünnepeket.