Mikulás avagy a jóságos, piros köpenyes bácsi
szerző: Baranyai Richárd
..Jöjj el hozzánk Télapóóóóóó!--- klikk--- Kazetta megfordít, CD visszateker, és elölről: Hull a pelyhes...És tényleg hull, jön a tobozszag, a mézeskalács, a szaloncukor, de előbb még a földimogyoróval tömött kis csizma az ablakban, a nagy szakállú kedves és bölcs Mikulás, és a világító orrú rénszarvas, Rudolf. Illetve már nem is tudom követni, hogy mikor ki és mi jön, annyira átjár minket az angolszász kultúrkör téli ünnepvilága, hogy kisgyerek legyen a hótaposóján aki még érti, hogy mikor kinek köszönheti a meglepetést és kinek kell ajándékötletekkel telezsúfolt levelet írni. Mindenesetre nálunk dec. 6-án a Mikulás jön, az biztos.

Ilyenkor megindul a Mikulásdömping, és megjelennek  a különféle szakállasok. Megjelenik az áruházi-, a családi-, a kórházi-, az utcai-, és még sok-sok különböző Mikulásfaj. Magyarországon a Mikulás Alapítvány vállalta magára a minőségi Mikulásképzést és válogatást. Halász Etelka, az alapítvány vezetője, fontosnak tartja, hogy a Mikulás a gyermekek és a szülők közötti szeretet-közvetítés eszköze legyen, és ne egy újabb, mozgó kirakati bábu, amit megcsodálhatnak a kicsik. Náluk a Mikulásokat szigorú felkészülésnek és válogatásnak vetik alá, így szűrve ki azokat akik alkalmasak a bölcs és kedves ajándékosztó szerepére. Fontos, hogy a Mikulásjelölt fizikailag is és szellemileg is megfeleljen, ehhez szükséges a kellő életkor, magasság, és ami még elengedhetetlen, a színészi képesség és a megfelelő beszédtudás. Amit Halász Etelka kiemelt (és amivel teljes mértékben egyetértek), az a Mikulásszív fontossága, azé a képességé, hogy a Mikulásjelölt képes legyen szeretet és békességet adni.

A Mikulássá válás hosszú folyamat, már ősszel elkezdődik a felkészítés, vicces tesztekkel tarkítva. Utolsó megmérettetésként egy "utcai Mikulás" szereplést is beiktattak. Amennyiben a leendő Mikulás jól veszi ezeket az akadályokat, akkor kaphat komolyabb feladatokat is, valamint puttonyt és mikulásbotot, valamint néhány pajkos krampuszt. Mint megtudtam a kicsik számára valóban zavaró lehet, hogy Mikulások tömegével találkoznak mindenfelé. Volt  olyan eset, amikor egy kórház külön kérte a Mikulás Alapítványt, hogy ne küldjenek Mikulásokat, ugyanis ők a 12. szervezet, akik szeretnék meglepni a gyerekeket. Kiderült az is, hogy a Mikulástúltengés igazából a fővárosra jellemző. Sajnos vannak viszont olyan kisebb falvak, ahová nem is jutnak el a Mikulások, bármennyire is szeretné az Alapítvány kiegyenlítettebbé tenni eloszlásukat az országban.

A Mikulásoknak sokszor nagyon erős lélekre van szüksége, hogy kedélyesek tudjanak maradni, munkájuk végzése közben. Épp ezért az Alapítvány elsősorban a már többször bizonyított Mikulásokat kér fel a kórházi Mikulás szerepre. Idén a legnehezebb (de valószínűleg a legmegbecsültebb is) feladatuk a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítványnál lesz. December 4-én Miskolcon, december 5-én Debrecenben kell megállniuk a helyüket a megyei kórházak onkológiai osztályain. Fontos az is, hogy a kicsik még nincsenek elrontva, nem elsősorban az anyagiak számítanak nekik, hanem az, hogy az irántuk érzett szeretet nyilvánuljon meg az ajándékokban. Erre gyakran alkalmasabb lehet egy kicsi, de személyes ajándék (ami a gyermek titkos vágyát teljesíti), mint egy hatalmas, személytelen "szeretetadag". Családi eseményeknél a Mikulás feladata nem a szülői szeretet pótlása, hanem annak közvetítése. Amit ilyenkor adni tud, az a megerősítés a kicsik felé, hogy ők igenis fontosak, és szeretik őket.

Mint láthatjuk a jóságos, ősz szakállú bácsi szerepébe bújni nem is olyan könnyű, sok-sok apró feladatot foglal magába és erős lélekkel kell rendelkeznie annak, aki belefog, de úgy gondolom, a gyerekek arcán eláradó öröm kifejezése bőséges fizetség lehet ezért a fáradozásért cserébe.