Always Santa Claus
szerző: Baranyi Ágnes
A 19. század második felében, a Mikulás évtizedeken keresztül apránként felépített figurája még bőven kutatta végső identitását, többek között, hogy apró legyen vagy colos, vagy hogy kék, piros, lila vagy zöld bundában járjon-e dolgozni az évi egy szem munkanapján. Kevesen tudják, hogy az én kereső öregúrnak végül a Coca Cola Company segített „magára találni” egy 1930-as évekbeli reklámkampány keretében, és bár ez nem azt jelenti, hogy a hó-szakállú, piros ruhás, pocakos bácsi Haddon Sundblom ceruzájából bújt volna ki először, az üdítő-propaganda mégis jelentős nyomatékot adott a mai Mikulás-képnek.

Mint tudjuk az amerikai kultúrában a Jézuskának nem osztottak lapot, már ami az karácsonyi ajándékokat illeti, ugyanis ez náluk a jó öreg Szent Miklós reszortja, na meg persze Rudolfé és a többi rénszarvasé. Eheti klipcsokrunkkal ki másnak is tisztelegnénk, mint a Mikulás alakjának, rögtön elsőként persze az ízig-vérig amerikai Coca Cola-féle Santa Claus-nak egy átfogó kisfilmmel. Coca Cola Coming to Town!Nem megyünk messzire a következő videóval, Santa Claus ismét a városba látogat, méghozzá egy számítógépes Maryah Carey tolmácsolásában. Az animáció valószínűleg a karácsony meghitt ünnepi hangulatát hivatott volna közvetíteni, azonban a nagyfejű mikulás-minirucis Maryah-baba , hógolyózós, ajándékosztós, korcsolyázós képzelgései közepette a rendes embert inkább az émelygés kerülgeti, mint a meghittség.


Ha már Maryah-nál időzünk, vétek lenne kihagyni a sorból azt a dalt, ami 1994-es megjelenése óta évente egyszer reneszánszát éli, napjainkban leginkább a karácsony tájt zsúfoltságig telt plázák kedvenc fogyasztó-csalogatója, ez pedig az All I Want For Christmas Is You. A koncepció kb. ugyanaz, mint az előzőnél (persze ez volt előbb), még a falat ruha sem hiányzik, de ha másért nem is a szerencsétlen rénszarvasnak öltöztetett dobermann komikus látványáért érdemes újranézni. Persze az állatvédők inkább ne kínozzák magukat. Maryah vizuális offenzívája után már csak jót tehet velünk Billy Mack olvasatában a Chrictmas Is All Around, ami paródia lévén némi mosolyt csalhat az arcunkra. A dal egyébként az Igazából szerelem című mozi szerves része, és az ünnepi mizéria önkritikájaként is felfogható a klip, önmagában ugyanúgy, mint a film egészében nézve.Végül távolodjunk el egy csöppet a Coca-Cola Mikulás egyhangúságától, dőljünk hátra, csukjuk be a szemünket és hagyjuk, hogy Elvis hangja megszülje bennünk saját, egyedi, vágyott Mikulás-víziónkat. Boldog Télapót!