"Változtassuk meg a világot és közben érezzük jól magunkat!"
szerző: Kinga

A Politikatörténeti Intézet arra vállalkozott az idei évben, hogy 1968-at átfogóan felidézze, részletes betekintést nyújtson a korszak iránt érdeklődők számára. Az év folyamán több beszélgetést, konferenciát, kiállítást, filmklubbot rendezett, sőt szabadegyetemet szervezett a nyár elején. Ez utóbbiról és ennek kapcsán magáról '68-ról ejtenék most pár szót.

Az egyetem tulajdonképpen "haladóknak" szólt, akik általánosságban már ismerik ennek a korszaknak történéseit. Ugyanakkor teljesen követhető volt olyanok számára is, kik csupán 1956-ig jutottak (vagy addig sem) gimnáziumi tanulmányaik során. Az előadások felölelték a "hosszú 68" politikai, művészeti, kulturális történéseit, filozófiai szellemiségét, jelszavait. Az előadók között hallhattuk Földes Györgyöt, az intézet vezetőjét, Konok Pétert, Vajda Zsuzsát, Balázs Esztert, Rácz Józsefet, Pleskovits András rocktörténészt csakúgy mint Göbölyösi N. Lászlót.

Ahhoz, hogy megértsük ezt a korszakot, mindenképpen érdemes tudnunk, hogy a hatvannyolcas ifjúság generációja már egyáltalán nem volt érintve a világháborúk borzalmai által. Egy olyan világban nőttek fel, ahol általános volt a jólét, s szüleik mindent meg tudtak adni nekik. Szociológiailag jól mutatja ezt például az az adat, hogy a fiatalok többségének volt saját szobája. Ám nekik ez nem volt elég. Többre vágytak, másfajta szabadságra, demokratikus önrendelkezésre, egy újfajta baloldali eszme kialakítására, jogokra az egyetemeken, a szexuális tabuk ledöntésére.

Az érdekes az egészben az, hogy a sok kis lokális forradalom egymástól teljesen függetlenül kezdődött el, de globálisan tulajdonképpen ugyanolyan törekvésekkel. A fő helyszínek Amerika, Franciaország, Németország, Csehszlovákia. Az eszközök, hol demokratikusak, hol egészen az utcai forrongásokig mennek át, a közvélemény teljes felháborodására, több áldozatot követelve. Az elért eredmények pedig? Tulajdonképpen az akkori ifjúságnak köszönhetjük azt, hogy a mai kor olyan amilyen. (Franciaországban ma is vannak például '68-as lázadó ifjak a politikai színpadon).

Mégis pontosan mik ezek? Kezdve az emancipáció második hullámától, mely végül a nők munkavállalását tette lehetővé, amivel végérvényesen  átalakultak a családbeli szerepek. Folytatva ott, hogy a kultúra fontosabb helyzetbe került, kísérletet tettek a tömeg és a minőség összeegyeztetésére (döntse el ki-ki maga, hogy mekkora sikerrel). Egészen odáig, hogy a tolerancia végleg rögzült az értékek között. Amerikában a vietnámi háború ellenesség már szorosan összeforrt evvel az eszmével. A mai fesztiválok elődei szintén itt születtek meg, az 1967-es Summer of Love-val.

Az öröm azonban nem felhőtlen. A drogok,marihuána, LSD és drasztikusabb hatású társaik, ekkor indultak ugyanis hódító körútjukra. Eleinte, mint valamiféle csodaszerek, melyek felszabadítják az elmét és spirituális megvilágosodást hoznak, azonfelül hatásos gyógyszerek lehetnek az orvostudományban. Leíró könyvek születtek róluk, mint valamiféle újkori Bibliák. Aztán szépen lassan előjöttek a mellékhatások...

Zárásként álljon itt egy-két idézet/graffiti, mely hű képet ad a korról:

  • "Mindig az öregek küldenek harcba és a fiatalok halnak meg."

  • "A fiatalok jódolgukban nem tudják, hogy mit csináljanak."

  • "Kinek kell az a világ, ami az éhenhalás alternatívájaként az unalomba fulladást kínálja fel?"

  • "Megvalósítom az álmaimat, mert hiszek az álmaim valóságában."

  • "Légy realista, követeld a lehetetlent!"

  • "Egy dal nem biztos, hogy szíthat lázadást. Egy koncert már annál inkább."

  • "There is no revolution without general evolution." (Nincs forradalom általános fejlődés nélkül.)

  • "A spirituális változás az egész világot át fogja alakítani."

  • Sex, Drugs, Rock n' Roll

  • PLUR: Peace Love Unity Respect