Született Schwarz (későbbi Soros) György, a magyar Jézuska
szerző: Tóth Tamara
Schwarz Tivadar író, újságíró fia a második világháború kitöréséig az átlagos budapesti gyerekek életét élte. 1944-ben egy minisztériumi tisztségviselőnek hála, a 13 éves Gyuri túlélte a holokausztot. A későbbi Soros György 1947-ben hagyta el az országot, Nagy-Britanniába vándorolt ki, ami 1956-ig otthona volt. Ezalatt diplomát szerzett a London School of Economics intézményben, majd az Amerikai Egyesült Államok meghódítása következett.

fotó:www.origo.huSoros György a gazdasági vonal mellett a filozófiával is élénken foglalkozott. A megélhetését egy tőzsdei cégnél végzett munkájával biztosította, majd 1969-ben megalapította a Quantum Befektetési Alapot, 1983-ban pedig a Soros Alapítvány következett, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett. A szervezetrendszer középpontjában 24 országos alapítványi iroda áll. Mindegyiknek külön kuratóriuma van, Közép-Kelet-Európában, Dél-Afrikában és Haitin működnek. A rendszer közös célja egyszerűen úgy fogalmazható meg, hogy világszerte segítse a nyitott társadalmak kialakulását. Konkrétan ez az infrastruktúra és az intézményrendszer kiépítésében valósul meg, közelebbről: segítik és támogatják az oktatási, gyermek- és ifjúsági programokat, média- és kommunikációs programokat, és mindent, ami a civil társadalomhoz, a tudományos, kulturális és gazdasági élethez tartozik.

De nézzük mit is jelent ez a számunkra a számok nyelvén! Az elmúlt több mint két évtizedben a Soros Alapítvány összesen 150 millió dollárral segítette a nyitott társadalom fogalmának megvalósulásást, ami 30 milliárd forintnak megfelelő összeg. Nem túlzás azt állítani, hogy Soros György műve a rendszerváltás katalizátoraként működött. Később pedig a kultúra, a kortárs művészetek, a közszféra minden szegmensét támogatta, kiemelten a roma civil szféra területén történtek példaértékű kezdeményezések. A támogatott pályázatok száma 40ezer, és több ezerre tehető a tehetséges művészek, diákok, tudósok mecenatúrája is. Soros György választott hazájában is a közszféra szinte minden területén otthon van. Korábban még a politika irányvonalába is igyekezett beleszólni. 2004-ben, az elnökválasztás idején nagy összeggel támogatta a George Bush megbuktatására irányuló kampányt. Ebben a témában még könyvet is írt, A amerikai hatalmi lufi címmel. A milliárdos nem látja túl fényesen a ránk váró jövőt. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az emberi civilizáció halálra van ítélve a klímaváltozás miatt, és ha a gazdasági nagyhatalmak továbbra is szénerőműveket építenek.

Soros György mondhatni előre megjósolta a most zajló gazdasági válságot, és nem néhány hónappal korábban tett róla említést, hanem 3 éve. A milliárdosnak korábban is voltak vészjósló nyilatkozatai, ezért nem is vették komolyan, amikor 2005-ben azt mondta, hogy 3 év múlva hatalmas gondok lesznek az amerikai ingatlanpiacon, és nem értette, hogy miért nem ismerik fel többen is ezt a fenyegetést. A szakértők ellene fordultak, és azzal vádolták, hogy Soros csak a piaci helyzetet akarja befolyásolni, és még több pénzhez jutni. Irigy és szánalmas kritika volt ez egy olyan emberről, aki egész életében filantróp tevékenységéről lett híres.
Soros György most 78 esztendős, és reméljük, hogy egészségesen, népes családja körében tölti az ünnepet.