Szabadfogású számítógép verseny
szerző: Plecskó Edina
Számítógéppel vezérelt autó, internetes könyvkereső vagy intelligens kerékpáros ruha – ilyen és ehhez hasonló újdonságokkal készültek a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ szervezte, 19 év alattiak Szabadfogású Számítógép versenyére a lelkes fiatalok. A díjnyertes alkotásokból decemberben a Ludwig Múzeumban nyílt tárlat.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg a C3 a már hagyományos Szabadfogású Számítógép versenyt a 19 év alatti korosztály számára. A pályázók készíthettek képet, rajzot, videót, animációt, honlapot, játékot, zenét, szoftvert, hardvert, egyszóval bármit, amit számítógéppel állítanak elő. Elsősorban olyan pályamunkákat vártak a jelentkezőktől, amelyek kreativitásukról, újszerűségükről és fantáziájuk színes voltáról tanúskodnak. Így a díjazott munkák is azokból az alkotásokból kerültek ki, amelyek elkészítésekor a fiatalok nemcsak a formális számítástechnikai ismereteikre építettek, hanem tudásukat innovatív módon használták fel, alkotásaik kreatív gondolkodásról, látásmódról, megfontolásokról tanúskodnak.

A nyertes munkák – amelyeket egy képző-, videó- és zeneművészekből, informatikusokból és tanárokból álló zsűri bírált el – minden kétséget kizáróan megfelelnek e kitételeknek. Példaként említhetjük a weblap kategóriában díjazott BookLook.hu könyvkereső rendszert,  amely igen nagy gyakorlati értékekkel bíró és egyben újdonságnak számító struktúra: általa másodpercek alatt megtudhatjuk, hogy melyik könyváruházban a legolcsóbb egy-egy könyv, mi több, a szállítási díjról is tájékozódhatunk, így több könyv rendelése esetén az árkedvezmények is megjelennek az árban. Vagy nézzük a hardver kategóriában nyert intelligens kerékpáros ruha példáját, amelyet 15 éves fiatalok alkottak meg: textilbe építhető-varrható érzékelők, világítóeszközök és mikroszámítógép segítéségével hoztak létre egy olyan ruhát, amely az autók reflektorára reagálva világítani kezd, sőt a kar kinyújtását érzékelve indexel is. Jó példa arra, hogyan lesz az öncélú eszközből a teremtő gondolat segítségével hasznos holmi. A szoftver kategória díjazottja, a GDP Audio Player pedig sokak érdeklődésére tarthat számot: segítségével, ha megérkezünk egy előre megadott helyre, telefonunk ezt műholdas helymeghatározójával érzékeli, és magától lejátszik egy mp3 fájlt. Használhatjuk személyre szabott turisztikai információs rendszernek, városi közlekedési utas-tájékoztatónak, vagy akár romantikus üzenetek, emlékeztetők küldőjének. Az összesen 17 nyertes pályamunkákból honlap készült, amely http://verseny.c3.hu/2008/nyertesek oldalon tekinthető meg.

Az immáron hatodik alkalommal megrendezett versenyen bírált színvonalas és kreatív munkák a fiatal generáció tehetségéről árulkodnak, előrevetítve a későbbi évek sikerességét is e téren – miként az 1996 óta a digitális kultúra fejlesztésével foglalkozó C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány számára is ez a rendezvény nagymértékben hozzájárult elismertsége megszerzéséhez.