Heti téma: Válogatás 


* 2010 legolvasottabb cikkei * Ezt olvasták 2009-ben * MR2 Akusztik - Arccal a dalnak! *

 
       2010 legolvasottabb cikkei

2010-ben az olvasók a kultúra minden területéről kíváncsiak voltak írásainkra, élen járt ismét többek között a Arany János, Karinthy valamit a Bűn és Bűnhődés, amit előző írásomban már említettem.

Népszerű volt tavaly Surányi Kinga írása autó kategóriában nagyapja testvérének könyveiről...

Autó, motor, küzdelem, öröm - Surányi Endre életrajzi könyvei

Nekem szerencsém van. Többek között Kabdebó Lóránt rávette nagypapám testvérét, hogy írjon, s így meséljen az autókról és magáról. Innen rengeteg dolgot megtudhattam a család egy olyan generációjáról, mely mára teljesen eltűnt. Ezért mondom/vallom, akiknek még módjukban áll kifaggatni a nagyszülőket tegyék! Nem akármilyen korban éltek, így biztos vagyok benne, hogy történeteik sem lesznek mindennapiak. Ám félre a személyeskedéssel.
Tovább a teljes cikkhez...


Sokan olvasták meztelenség témában Várnagy Emma cikkét...

Magyar meztelenség: Nagy Kriszta
Meztelen valóság - magyar meztelenség - valóságos művészet


Meztelenség...hmm. Magyarok...hmm. Meztelen magyarok? Híres meztelen magyarok?! Nincs könnyű dolgom, prüd egy népség vagyunk! Különben is, a meztelenség egy sokkal mélyebb kérdés, ha a belekukkantunk, láthatjuk, hogy vallási és csúnyán, de leegyszerűsítve jogi része is van a dolognak, sokkal bonyolultabb, mint látszólag hinnénk, hogy csak ledobjuk a ruháinkat és már kész is.
Tovább a teljes cikkhez...


Szántó Sz. Erika színházi beszámolója is keresett volt az elmúlt évben, amit a székesfehérvári Vörösmarty Színházban előadott Kolpert úr című színműről írt...

Kolpert úr- zord bűnösök, de jól érzik magukat

fotó:www.port.huKatalógusból berendezett minimál dizájnos szobakonyhás lakás, középen egy régi ládával. Pont egy ember férne el benne. Később kiderül többnek is van ott hely. David Gieselmann Kolpert úr című abszurd komédiájában vendéglátók és vacsoravendégeik folytatnak pergő ritmusú csevegést hivatali főnökük hullája felett.
Tovább a teljes cikkhez...Még több cikkünkre visszatekinthet, archívumunkban.
 
       Ezt olvasták 2009-ben

A 2009-s évben is sokszínű témáink voltak  Shakespeare-től a Trabanton keresztül a prostitúcióig, ebből emeltem most ki néhányat, amit akkoriban a legtöbben olvastak.

Plecskó Edinának meglehetősen népszerűek az írásai, az ő tollából származik a [Híres magyarunkról] Arany Jánosról és [Film] kategóriában a velencei kurtizánról szóló cikkünk is.

Arany János - Shakespeare nagykövete

fotó: www.mek.oszk.huArany János a 19. századi magyar irodalom kétségtelenül egyik legmeghatározóbb alakja, többnyire a neves balládák és a Toldi írójaként vonult be a köztudatba.

Ám jelen aspektusból kivált figyelemre méltó fordítói munkássága, a Shakespeare művek kapcsán fennmaradt örök értékű alkotásai. Az ő odaadásának köszönhetően megkezdődött, és az angol drámaköltő születésének 300. évfordulójára jelentősen előrehaladott a teljes magyar Shakespeare-fordítás ügye. Shakespeare-hez fűződő kapcsolata a '30-as években vette kezdetét, amikor is Arany rövid ideig színészként is kipróbálta magát. Ekkor került hozzá közel az angol drámairodalom zsenijének munkássága és vált egyúttal kedvelt témájává.
Tovább a teljes cikkhez...


A velencei kurtizán


A XVI. századi Velencébe csöppenvén a dózsék fényűző világával, az egyház növekvő hatalom éhségével, s egy nagyurakat kiszolgáló kurtizán lélekhez szóló történetével találkozhatunk. Történelmi ismereteinket felfrissítve nyerhetünk igazolást -az igaz történet alapján készült filmdrámában- Velence török ellenes terveiről, a Fekete Halál, azaz a pestis terjedéséről és a hírhedt inkvizíció cselekedeteiről. Mindezen események közepette bontakozódik ki előttünk Veronica Franco szerelmi drámája, kinek különös példáját alapul véve okkal készített életrajzi filmet Marshall Herskovitz rendező.
Tovább a teljes cikkhez...


Szintén irodalmi szereplői vannak Jakab Judit írásának...

Harc életre-halálra – Böhm Aranka és Karinthy Frigyes házassága


„Férfi és nő – hogy érthetnék meg egymást? hisz mind a kettő mást akar– a férfi nőt, a nő férfit.” Talán Karinthy szállóigévé vált szavai adnak magyarázatot arra, miért volt annyira viharos az író házassága második feleségével, a kor femme fatale-jával, Böhm Arankával.
Tovább a teljes cikkhez...


Olvasóink nem csak az irodalom nagy alakjai iránt érdeklődtek 2009-ben, hanem a 80-as évek felejthetetlenül recsegős magnószalagjaira rögzített alternatív zenéi iránt is...

Trabant zenekar


Kép: www.artpool.huA Trabant a kelet-német VEB Sachsenring által gyártott gépkocsitípus. Az első Trabant 1957. november 7-én gurult le a futószalagról, a legelterjedtebb autó volt a szocialista országban. Szülőhazájának szimbólumává vált a kétütemű autó, melyről a '80-as évek elején alakult Trabant zenekar is kapta a nevét.
Tovább a teljes cikkhez...Rogyion Romanovics Raszkolnyikov küzdelmére is sokan kíváncsiak voltak, talán nem csak a kötelező olvasmány rövidített változatára vadászó fiatalok...

Bűn és bűnhődés


Lehet-e az embereket pusztán a közönséges és rendkívüli jelzők használatával két részre osztani, mi több ez által felettük önkényesen ítélkezni és szörnyű bűnöket elkövetni? Az igenlő válasz bár félelmetesnek hangzik, mégis alapkövét jelenti a jelen regényben szemügyre vett főszereplő gondolatvilágának, aki önmagát felmagasztalva folyamodik emberöléshez. S ahogyan minden bűn, úgy ez a gaztett sem maradhat bűnhődés nélkül: igazolást nyer, hogy az élet nem pusztán merev elméletekből áll, a lelkifurdalás ereje még a legeltökéltebb jellemet is összetöri.
Tovább a teljes cikkhez...
 
       MR2 Akusztik - Arccal a dalnak!
szerző: Szántó Gyula
A Magyar Rádió nyolcas stúdiójában időről-időre koncertet rendeznek, hazai zenekarokkal és akusztikus hangszerekkel. Nagyon érdekes és különleges zenekarokkal lehet találkozni a műsorban.

Aki pedig lemaradna kedden éjszaka az adásról vagy a szombati ismétlésről, vagy csak szeretné újra és újra meghallgatni kedvenceit, a Magyar Rádió jóvoltából interneten is megteheti a Rádió honlapján.

Az előadók hoznak magukkal egy vendégművészt, valamit egy szabadon választott dalt egy másik zenekartól.

kép: mr2.huA műsorban koncertezett, a Csík zenekar, a Ladánybene, Nemjuci, Nyeső Mari, Ferenczi György és a Rackajam, hogy csak néhány személyes kedvencemet említsem. De itt találkoztam először a Hollywoodoo zenéjével, aminek különösen jó hangzása van akusztikus hangszereken. Rengeteg jazz, blues és népzenei zenekar is megfordul a műsorban, amit szintén szívesen hallgatok esténként.
Érdemes szétnézni az archívumban, aki fogékony az igényes kortárs magyar zenére, biztos, hogy talál számára kedves előadót és visszatérő hallgatója lesz a műsornak. Ezen a héten például a Smárton trió ad koncertet, egy újabb név amit felvéshetek a listámra, hiszen a blues, a jazz és a rock különleges keverékét játsszák.

Persze mivel szubjektív véleményemet írom le, előfordulnak olyan előadók, ami "másnak biztos tetszik", és sajnos olyanok is mint a "GM több mint 49" , amire bűn szalagot (vagy sávszélességet) pazarolni, szerencsére ezek vannak kevesebben.

Néha megjelenik egy-egy válogatás adás is, ilyen volt a szülinapi vagy a tavalyi évet záró Best of akusztik. Utoljára március 15-e alkalmából készült válogatás a műsor legjobb folk és világzenei felvételeiből.

Arccal a dalnak! Hazai zenekarok exkluzív, akusztikus koncertjei az MR 8-as stúdiójában. Minden kedden 23.00-tól. Ismétlés szombaton 23.00-tól.