címlap    party    magunkról    szellemi támogatóink    kapcsolat     
Heti téma: a mese 
Heti téma: a mese 


 
       Szerelem az aluljáróban
szerző: Simon Borbála
Szása a Tretyakovszkaja megállójában állt, egy üres falra szegezve tekintetét. Erősen koncentrált, de nem gondolataira, hanem a lábában levő görcsre (Nogu Svelo! - Cramp in the Leg!), ugyanis a költői véna vélhetően pont jobb lábában volt található.

Legalábbis korábban ezt a felfedezést hozták nyilvánosságra a moszkvai tudósok, kooperálva a világhíres brit tudósokkal. Mivel Szása egy haikut akart a monumentális metróállomás csupasz felületére firkantani, muszáj volt a görcsre koncentrálnia.


Nogu Svelo! - Én körbejártam Moszkvát

Állt, csak állt Szása usankájában, szemét ide- oda forgatva, de semmi nem jött a vénából. Aztán eszébe jutott kedvenc kortárs költőjének és basszusgitárosának, Maxim Pokrovskiynek szavai.
- Ez lesz az! – csettintett egyet nyelvével, majd felrázva a kezében szorongatott kraszka flakonját neki kezdett a munkának. Homloka gyöngyözött az izzadságtól, ami aztán kérlelhetetlenül csurgott végig az arcán. Igaz kevéssé aggasztotta ez, mint inkább az, hogy a rendőrség akció közben kapja rajta, mert akkor rögtön jönne elméjére a peresztrojka. Ami valljuk be, Jelcinnek sem állt már olyan jól.
Mikor művével elkészült hátrébb lépett pár centit, hogy szemügyre vehesse aprólékos munkájának végeredményét. Kicsit elbambult közben, álla leesett, egy nyálbuborékot engedve szabad útjára. A tavalyi évre gondolt közben, mikor annyira rajongott a Russkajáért és az Ovchinnikov testvérekért, hogy egy negyvennyolcas rajongói Moszkviccsal Budapestig követte a zenekarokat, a két várost barátilag összekötő Artemovszk 38 rendezvényére.
- Micsoda este volt. – emlékezett vissza rég eltávolodva a felirattól. – Az a sok vodka meg a Kalinka – sóhajtott csendesen, ritmusra fordulva egyet-kettőt maga körül, a biztonsági sáv közelében.
- Izvinítje, bocsásson meg! – lépett hozzá valaki. Szása összerezzent a hangra. Elképzelhetetlen, hogy az utolsó pillanatban fülelje le a policyja. Eszét vesztve futásnak eredt. Visszanézett volna, de már késő volt. Két gyorsan közeledő fénycsóvával ütközött. Azt talán még hallotta a nagy hangzavarban, hogy a jólfésült negyvenes, vélhetően amerikai úr arról érdeklődik, hogy merre kell felszállnia az egyetem tér felé.


 Nogu Svelo! – Moszkvai románc

- She drew me away and locked the door/ my girl doesn’t love me anymore/ I didn’t say anything but in my head/ I had a plan to make them dead. – betűzte ki Igor lassan, míg a szanaszét repült testrészeket szedegette a metrókocsi alól, egy hideg, moszkvai éjszaka.
- Ahelyett, hogy a nyugati kultúrával fertőznék magukat, inkább mennének el egy kioszkba dolgozni. Csak gond van ezekkel a mai fiatalokkal. – gondolta magában, fütyörészve.


 Nogu Svelo! - Vestochka

ESZKÖZÖK:   Nyomtatható verzió      
Szerkesztői levél >>
2010 legolvasottabb cikkei
2010-ben az olvasók a kultúra minden területéről kíváncsiak voltak írásainkra, élen járt ismét többek között a Arany János, Karinthy valamit a Bűn és Bűnhődés, amit előző írásomban már említettem. >>
Film >>
Basquiat – A graffiti királya
Jean-Michel Basquiat rövid élete igazi tündérmese... lehetne. A szegény ember csóró fia útra kel, hogy meghódítsa a világot, s elnyerje a fele királyságot. Csakhogy itt nincsen jó és gonosz, és nincsen hepiend. Ezt a sztorit az élet írta. >>
Színház >>
Merj nagyot ébredni!
Ott voltam, ahol ezrek tüntettek a médiatörvény ellen – és még a zene is jó volt! >>
Intézménykritika >>
(Ne) Füstölögjünk!
Összezsúfolódva állunk a villamosmegállóban. Szúrja a hideg az arcom, zsebemben még mélyebbre süllyesztem a kezem. Zuhog az eső, de szerencsére legalább a szél nem fúj. Próbálok >>
Könyv >>
Az utcaművészet enciklopédiája
Akik nem a graffiti oldalán állnak, valószínűleg nem tudnak előítéletek nélkül viszonyulni a street arthoz. Nicholas Ganz könyve hiánypótló a piacon, és nagy előnye, hogy nem ítélkezésre >>
Zene >>
MR2 Akusztik - Arccal a dalnak!
A Magyar Rádió nyolcas stúdiójában időről-időre koncertet rendeznek, hazai zenekarokkal és akusztikus hangszerekkel. Nagyon érdekes és különleges zenekarokkal lehet találkozni a műsorban. >>
Híres magyarok >>
"Nincs jogom, de odafújok!"
Aktuális témánk, a street art kapcsán, Vegazzal beszélgettem, aki már évek óta közel áll a graffiti világához. Honnan ismerhetitek? Többek között ő és társai változtatták a Flórián tér szürke beton aluljáróit és a Városháza tér tátongó fehér épületét egy igazi utcai kiállító teremmé, Vasarely stílusában. Többek között erről faggattam Vegazt: >>
Fotó >>
Buddhizmus képekben 2.
>>
Bookmark and Share
Pszeudo a facebookonRajongó leszek!

Copyrigth © 2008 pszeudo.hu. Készítette: Szántó Gyula

Szerkesztői levél
Film
Színház
Intézménykritika
Könyv
Zene
Híres magyarok
Fotó