Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, avagy egy világutazó kincsei
szerző: Baranyai Richárd
Téma: Japán, közelebbről: Hopp Múzeum időszaki kiállítása, érzés: Öröm,
ok: Japánmánia.

Araki Kanpo: Páva sziklán 1900 Selyem, színek, tus, arany www.hoppmuzeum.huPárom fölkapom, elmegyünk kiállítást nézni. Jó program, érdekes téma. Bejutunk, ráadásul olcsón, mivel 26 év alatt ifjúsági jegyet kap az ember. Még boldogabb vagyok.
A kiállítás Hopp Ferenc személyes gyűjtéséből származó tárgyakat tartalmaz, tehát a múzeum alap gyűjteményének (kb. 8000 db) nagyjából 6-700 tárgyát foglalja magába, amelyeket elnézve megállapítható, hogy Hopp Ferencnek nagyon is jó szeme volt a Keleti műkincsekhez. A kiállítás kompozíciója egyszerű: végigköveti Hopp Ferenc utazásait a Közel-Keletről Indián és Kínán keresztül Japánig. A helyszín a Hopp villa, tehát ennél autentikusabb helyet keresve sem találhatnánk. Kezdjük hát a túrát.

Emeletre föl, első terembe be. Első jó pont, google maps-szel támogatott interaktív térkép, rajta Hopp Ferenc világutazásainak útvonalával, tök jó játék, de gyorsan megunjuk, irány tovább... Közel-Kelet: néhány kancsó, edény, szőnyeg, a kidolgozás gyönyörű, a mennyiség kevés, de sebaj, majd a www.hoppmuzeum.hukövetkező terem... India: Szobrok, ékszerek, kerámiák. A hangulat hasonló, mint az előbb, szép, sőt, gyönyörű, de... DE kevés és kis helyen, közben áthallatszik a kínai zene a szomszéd szobából... Kína: egy kisebb ház-belsőtér hangulat, kisplasztikák, gyönyörű faragványok. De megint jön a DE: KEVÉS, és kis helyre zsúfolva... Japán: Festmények, netsukék (apró csontfaragvány), fésűk és lakktárgyak. Elalélok a gyönyörtől, olyan szépek (az én szememnek mindenképp), és már nem is említem mi vele a problémám...

Összességében a kiállított tárgyak nagyon szépek, érdemes megnézni őket, de sajnos a kis hely és a kevés kiállítási tárgy nagy-nagy űrt hagyott bennem. Az első teremben megjelenő interaktivitás egy igen jó indulás, de sajnos hamvába holt, ugyanis a többi teremben már csak automatikusan pörgő képvetítOkina maszk textilen Maki-e lakkdoboz, 19. század második fele www.hoppmuzeum.huést láthatunk, ha egyáltalán... A tárgyak feliratai ott vannak ugyan a helyükön, de sok mindennek mondanám őket (kicsi/olvasható/beazonosítható) csupán informatívnak nem. Kedvenc feliratom: Kis dobozka... Köszönöm, látom, azt nem lehetne leírni mit tartottak benne? Nem? Nem baj, köszönöm, majd kitalálom, én mit tennék bele.
Vegyesek tehát az érzéseim, hálás vagyok és örülök, hogy láthattam ezeket a tárgyakat, mert készítőik hatalmas szakmai tudását is felmérhettem általuk, és őszintén szólva eltörpültem mellette. Viszont a kiállítás szervezettsége, és az, hogy mennyire nem képes önmagát eladni a tárlat, szomorúság nyomait hagyta bennem. Mikor érjük el azt, hogy valóban mesés kincseket láthatunk egy olyan környezetben, amely alkalmas arra, hogy alátámassza nagyságukat.