Wasabi, mar mint a mustár?
szerző:
Kinga


Vallom azt, hogy minden nemzet konyhájának ízeit meg kell ismerni, hiszen ez is szerves része egy-egy kultúrának. Ha pedig valami igazán japános ételt akarunk kóstolni, irány a Wasabi.

fotó:www.sushi.extra.huBár egyes vélemények szerint inkább reform ázsiai étteremről beszélhetünk, a sushi így is eléggé autentikus. A hangulatot emeli a külcsín, a minden részletre való gondos odafigyelés. Piros, fekete, fehér színek elegáns harmóniája a tányéroktól a pincérek ruhájáig. Süllyesztett, rejtett lámpák sejtelmes fénye, rusztikus kőburkolat, minimalista dizájnnak hódoló székek és asztalok. Eldobható pálcikák, melyen egyszerű piktogrammok szolgálnak gyorstalpaló tanfolyamként használatukról. Ha nem vagyunk olyan "felkészültek", hogy a hosszú, körbeforgó, tányérvonatos kínáló pult mellett foglaljunk helyet, akkor bizony nagyon leszűkül a választék. Sushi 1, sushi 2 tál vagy miso leves. Kalandra fel! Kezdőknek úgyis elég az egyes menü, pláne ha nem szeretik a halat. Miután választottunk apró finomságokkal melegíthetjük be pálcikakezelési tudásunkat. Majd megérkezik a szójaszósz s végül a nagy műgonddal elrendezett egzotikus falatok. Ugyanakkor pillanatig se várjuk, hogy ettől fogunk jóllakni, s alaposan készüljünk föl lelkileg a könnyfakasztóan erős, szokatlan ízekre! Nem részletezném tovább gasztronómiai élményeinket, inkább az olvasóra bízom felfedezését. Annyit azért hozzáfűznék: azt hiszem kezdem megérteni, még ha oly aprócska szinten is, a japán konyha szerelmeseit.

Személyzet: 8 - egy-két apró esetlenséget leszámítva olyan, mint az elegáns éttermekben.
Fogadtatás: 7 - udvarias érdeklődés asztalfoglalás felől, majd kínos huzavona az "all you can eat" rendszer ellen.
Légkör: 6- rideg. A kimonós – gésajelmezes, rizspapírfalas hangulatnak nyoma sincs
Kínálat: 4 - bőségzavar legfeljebb az italválasztáskor fenyeget.
Mosdó: 7 - Az ázsiai hangulatidézés szépséghibája a mosdó, hova belépve inkább a skandináv országok jutnak eszünkbe.
Összbenyomás: - 8
Összesen: 60/ 40 - egyszer ki kell próbálni az "all you can eat" verziót is
szerző:
Tóth Tamara


Nem ez volt az első találkozásom a sushival, de éttermi keretek között kétségkívül meghatározó élményt kaptam. Aki felfedezőként érkezik ide, annak szükséges egy jó adag kíváncsiság és érdeklődés a japán gasztronómia iránt, és nem árt, ha kedveli a halat és a csípős ízeket. A running sushit nem próbáltuk ki, mert az 5000 Ft-ot fejenként egy kicsit soknak éreztük, ráadásul olyan különlegességekre számíthattunk, ami predesztinálta, hogy itt bizony nem a “hatalmasat eszünk, kipukkadunk” lesz a végeredmény. A hely ízléses eleganciát áraszt, jól esik már csak az is, ha körülnézünk, és ujjongott a lelkem, hogy a több kevesebb elvet választva elvetették a japán közhelyeket, és nem akartak giccsparádét csinálni a Wasabiból. Ami viszont nem szolgálja a tulajdonosok dicséretét, hogy nem gondoltak azokra, akik elsőre bátortalanok, és nem akarnak egyből fejest ugrani a sushikba. A nekünk szánt szerény választék ellenére azért kipróbáltunk néhány makit, sőt a végére még talán soknak is éreztük. Rajongtam viszont a calpisnak nevezett joghurtos italért, ami szomjoltó és frissítő tulajdonságokkal bír. A Wasabi olyan hely, ahol a konyhaművészet és a látványvilág tökéletes kettőst alkot, csak győzzük a wasabi torma sírásra késztető erős ízét.

Személyzet: 7 – udvariasság magasfokon, de ridegséggel kézen fogva
Fogadtatás: 6 – addig kedves, amíg nem álltunk elő “egyedi” igényünkkel
Légkör: 9 – a hely egyszerűségével elvarázsol, a pincérek szerencsére a háttérben maradtak
Kínálat: 5 – korlátlan fogyasztás esetén korlátlan, számunkra gyakorlatilag nem volt
Mosdó: 8 – fincsi fahéjillat, tökéletes tisztaság, mindez jégbe hűtve
Összbenyomás: 8 – jól éreztem magam, jóllakni már nem sikerült
Összesen: 60/43 – szívesen visszatérnék valamikor, sok idő múlva

szerző:
Plecskó Edina


„Wasabi, avagy a running sushi dinamikája” – így szól a jelen írásunkban értékelt sushi és wok étterem szlogenje. Miként látogatásunk során nem a futószalagon érkező ételek fogyasztása mellett döntöttünk, így esetünkben a szlogen értelmezése okafogyottá is válhat – ám tapasztalatunk a sushik rendkívül intenzív és nagyfokú fűszeres íz-világa kapcsán igazolja a dinamikus szó másodlagos értelmezését, a kínált falatok aromáját illetően. Mert akármennyire is nehézkes lehet egy – jelen esetemben – kezdő sushi-fogyasztó számára a pálcikákkal való étkezés, ez sem jelent akadályt a wasabi, a szójaszósz, vagy az ecetes gyömbér keltette intenzív ízek lendületének. S ha ilyen nagyfokú és jelen esetben minőségi gasztronómiai kalandban van részünk, nem is vágyhatunk egyébre, mint egy olyan impozáns és a dinamizmust ellentételező letisztult formavilággal rendelkező étteremi helyiségre, amelyet a Wasabi kínál. A kifinomult környezethez pedig választékos zenei világ párosul, kiegészülve a felszolgálók udvarias modorával. Legyen szó „hivatásos” sushi fogyasztókról, vagy az ázsiai gasztronómiával először találkozó egyénekről, a Wasabiban kellemes és színvonalas étkezésre számíthat a betérő vendég. Ám ha nem a fix áras verzió mellett döntünk, készüljünk fel egy meglehetősen kis választékú étlap érkezésére.

Személyzet: 8 – megfelelő mértékű odafigyelés
Fogadtatás: 7 – bizonytalanság a megszokottól eltérő rendelés hallatán
Légkör: 8 – nyugodt, kellemes
Kínálat: 6 – éles vonal az egyedi rendelés és a teljes árú befizetés között
Mosdó: 9 – modern és tiszta, ám kicsit hideg
Összbenyomás: 8 – érdemes kipróbálni
Összesen: 60/46

szerző:
Szántó Sz. Erika


A japán konyhaművészet igen kedvelt falatkáját, a "sushi" -t magyar fordításában "savanyúnak", és a "hosszú élet költeményének" is szokták nevezni. A meghatározás pedig mindenképpen helytálló, olyannyira, hogy a Wasabi nyugatihoz közeli éttermére is pontosan ráillik. A pincérek minden udvariasságuk ellenére a kumisznál is savanyúbbak, a hosszú élet pedig egyértelműen a mosdóban vár ránk, feltéve ha a hibernálás a jövő zenéje. (Természetesen ez felvethet még pár kérdést: meddig hűthető az ember károsodás nélkül? hiszen az emberi szervezet állandó hőmérsékletű, ún. homeotermikus biológiai rendszer, belső hőfoka károsodás nélkül csak szűk határok között változhat... vagy a hibernálás esély egy új életre?).

Személyzet: 7 – éljenek a robot kísérletek
Fogadtatás: 6 – nagyon magabiztosnak kell lennünk
Légkör: 8
Kínálat: 7- korrekt
Mosdó: 7 – szép volt és hideg
Összbenyomás: 7- téli fagyos esték...
Összesen: 60/42