Trabant zenekar
szerző: Szántó Gyula
A Trabant a kelet-német VEB Sachsenring által gyártott gépkocsitípus. Az első Trabant 1957. november 7-én gurult le a futószalagról, a legelterjedtebb autó volt a szocialista országban. Szülőhazájának szimbólumává vált a kétütemű autó, melyről a '80-as évek elején alakult Trabant zenekar is kapta a nevét.

Lukin Gábor, Vető János, Méhes Marietta, Menyhárt Jenő, Másik János és Víg Mihály közös produkciójaként alakult meg a Trabant zenekar. Míg a német autógyár Trabantja több mint 3 millió példányban kelt el, addig a zenekar nagylemezt sosem adott ki, mégis a házilag felvett kazettáit mindenki szerette, aki hozzájutott.

Kép: www.artpool.huXantus János több nemzetközi díjjal jutalmazott nagyjátékfilmje Az Eszkimó asszony fázik zenéjét a zenekar készítette, melynek négy számát később kiadta a Hungaroton kislemez formájában.

Befelé forduló, visszafogott szobazenét művelt a Trabant hasonlóképpen a kortársaihoz a Balatonhoz, VHK-hoz, vagy a Bizottsághoz, azonban a Trabant zenekar kortársaival ellentétben megmaradt szobazenélésnek, amiben minden kötöttség nélkül zenéltek tehetséges, bár zeneileg nem képzett emberek.

Végül a magnósok kedvéért egy-két felvétel a Trabantról: