Kuplung
szerző:
Kinga


Kuplung, 1-es, kis gáz... indulás! Az esős szerdai nap dacára van egy-két látogató a "Kuplung"-ban. Mi is megkockáztatjuk a romkocsma megközelítését, és a kezdeti labirintuson átevickélve be is jutunk. Tágas tér, szétfűrészelt Trabant a DJ-nek, egy zugban - talán ez a tánctér - diszkólámpa forog céltalanul vándoroltatva a mintákat a falon, a csocsó-nál alig valaki.

kép:www.origo.huIrány a bárpult. Tükörmozaikból kirakott pedálszimbólumok. Nem hinném, hogy sokan összerakják, mit akar jelenteni. De a választék bőséges. Leülve vacogós társalgásba kezdünk, megváltjuk a világot, mert ilyen helyeken úgy illik. Majd mikor a mosdót keressük kissé bajban vagyunk, a piros ajtó a férfi, a kék a női... a Renault jelből gondolhattuk volna (vagy nem). Beljebb merészkedve a nőuralom egyedi stílusban megfestett képe fogad. Egyébként minden taszít és az ember lánya már átkozza magát gondolatban, miért ivott annyit, hogy elinduljon az anyagcseréje. De nagy levegő (vagy inkább mégse), megoldjuk. A wc-fülkében kötél. Döbbenet. Csak nem a szuicid művészeknek, bölcsészeknek lett kikészítve? ÁÁÁ dehogy, ebbe kapaszkodva elkerülheted, hogy le kelljen ülnöd a deszkára! Találó, de akkor utána hogyan... inkább hagyjuk. A kézmosó felett tükör, nem éppen használható állapotban. Nem, nem mi torzultunk ennyit az ital után, hanem valaki eltűnt kutyáját reklámozza. Kuplung, fék. ÁLLJ! Ennyi elég.

Személyzet: 6
Fogadtatás: 3 - marcona biztonsági őrök ügyelnek, hogy a környék csendjét senki ne háborgassa (a kocsma előtt).
Légkör: 6 - talán csak az eső hangulata szállt meg.
Kínálat: 8
Mosdó: 6 - a művészi alkotások miatt. Romkocsmákban láttam rosszabbat is, ez vigasztaló?
Összbenyomás:7 - lehetne autósabb is.
Összesen: 60/36 -a zord körülmények ellenére van benne fantázia. Máskor talán el is varázsolt volna.

szerző:
Tóth Tamara


A Kuplungban minden direkt olyan, amilyen. Nem is szabad a hagyományos kép:www.port.humódon kritizálni. Ezen előítéletemet sikerült is legyőznöm, de azért lopva pillantottam körbe, hol vannak a szándékosan elhanyagolt külsejű, tarisznyás, kócos bölcsészek, illetve a vérbeli kocsmatöltelékké válás útjára lépő, lecsúszó fiatalok. Bevallom, egyikükből sem találtam még mutatóba sem, helyettük a hozzánk hasonló normális? átlagos? kocsmába baráti beszélgetésre beülő társaságokat láttam, megspékelve egymásba bújó párocskákkal. Utóbbiaknak terem itt babér, hiszen a tágas tér rejt magában elrejtőzésre alkalmas asztalokat is, a fényviszonyok pedig szinte gerjesztik a turbékolást. Az már más kérdés, hogy ki elégszik meg az iskola – és sportszergyártó cég fapadján ülve suttogni kedvese fülkagylójába. Aki viszont szigorúan egynemű társaságban érkezik, az garantáltan felfedezi az óriás bálnacsontváz imitációt a Kuplung mennyezetének központi helyén. Természettudományi mondanivaló híján meglehetősen szokatlan módja a dekorációnak, de talán csak az egyik gyermeklelkű tulajdonos valósította meg az álmát.

Személyzet: 9 – színtiszta kedvesség
Fogadtatás: 7 – aki nem, vagy régen volt itt, annak fel kell fedeznie a járást
Légkör: 8 – megfelelő hangulatban szinte tökéletes
Kínálat: 8 – szerény igényekhez mérten minden van, de a forralt bor cukorért kiált
Mosdó: 2 – a női nem új értelmezést nyer, de vigyázat, kihűlés veszély!
Összbenyomás: 8 – nem akar többnek, alterebbnek látszani, mint amilyen
Összesen: 60/42

szerző:
Szántó Sz. Erika


kép:www.port.huHogy mitől jobb a Kuplung a többi romkocsmánál, a Szódánál vagy a Szimplánál? Legfőképpen semmiben. A Kuplung eredeti koncepciója, hogy hiányt pótlóan megvalósítsa a népszerű éjszakai szórakozóhelyek és a művészeti csoportok, műhelyek együttműködését. Ennek köszönhetően pedig koncertek, kiállítások, filmvetítések várják a főként egyetemistákból álló közönséget. A dizájn egyszerű, mint az étlap: chips és ropi, székek és üres tér, mely igazából semmilyen pluszt nem ad.  A Kuplung mégis látogatott, hiszen a hely frekventáltsága miatt jószerivel csak az nem megy be, aki nagyon nem akar.

Személyzet: 9 – korrekt, normális
Fogadtatás: 5 – labirintus fogadott, sehol egy ember
Légkör: 7 – kicsit hideg
Kínálat: 4 – legalább zsíros kenyér lenne
Mosdó: 2 – rémes
Összbenyomás: 6
Összesen: 60/33  Legközelebb, csak ha muszáj

szerző:
Plecskó Edina


Az idén ötödik születésnapját ünneplő „szabad műhely és szórakozóhely” címen elnevezett hely, kétségtelenül ars poeticája – az egyes kulturális csoportok művészeti manifesztálódását támogatni kívánó jellege – miatt jelentős. E tevékenységét pedig kellően nagy, mintegy 600 nm-es területen végzik olyan intézményekkel karöltve, mint pl. a Tilos Rádió, vagy a Trafó. S ha a kuplung kiengedése után a „Tankolj nálunk” szlogennek is meg akarunk felelni, úgy italválaszték terén sincs okunk zokszóra: szomjoltók széles sora közül választhat az ide betérő. S bár a hely speciális profilja a funkcionalitás okán éles kritikával nem illethető, úgy a mellékhelyiségek e szempontból való vizsgálata során felmentés sajnos nem adhat.

Személyzet: 9 – lendületes, kedves
Fogadtatás: 6 – komplikált bejutás
Légkör: 7 – a hely jellegéhez képest szokványos
Kínálat: 8
Mosdó: 2 – a negatív élmények listáját gyarapítandó
Összbenyomás: 6 – az biztos, hogy hangulat kell hozzá
Összesen: 60/38