Párizs, a filmvászonra álmodott közhely
szerző: Tóth Tamara
Párizs sok mindennek a fővárosa, kívülről fújjuk: fény, szerelem, konyhaművészet…  A filmgyártás is számtalan esetben kapott ihletet a franciák büszkeségétől, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Kétségtelen, Párizs gyönyörű, és ideális helyszínül szolgál a romantika és dráma megjelenítéséhez. A filmek listáját elnézve úgy érezhetjük, a rendezők és forgatókönyvírók – néhány kivételtől eltekintve – nem tudnak kitörni a közhelyekből.

Parfüm:egy gyilkos történeteMár a filmgyártás korai időszaka is megörökítette a francia fővárost, itt játszódik a nagy komédiás, Chaplin első drámája, A párizsi nő. 1924-ben készült a Párizs alszik című némafilm, 1947-ben pedig a Párizs, 1900, ami Nicole Védrès dokumentumfilmje. A Miasszonyunk temploma örökre összefonódott Hugo középkorban játszódó regényével, és már 1911-ben elkészült A párizsi Notre Dame első változata, majd 1956-ban a következő. Később, a 18. századi Párizsban játszódik A parfüm című regény filmváltozata, illetve a főhős, a megszállott Grenouille ott szeret bele abba a lányba, akit elsőként öl meg azért, hogy kivonja belőle az illatát. A film sikerültségét jellemzi, hogy a regényről – teljes joggal – olyan nagy nevek nyilatkozták, hogy megfilmesíthetetlen, mint Stanley Kubrick vagy Martin Scorsese.

Sokan nem bajlódnak a címadással, úgy gondolják, a Párizs elég erős hívószó, hogy a moziba csábítsa az embereket. Ilyen egyszerűen járt el a Lakótársat keresünk rendezője, Cédric Klapisch, akinek 2008-as filmje magáért beszél. A Paris egy beteg férfiról szól, aki a halálra várva átértékeli az életét. A közhely eddig tart, az értékelni való pedig abban nyilvánul meg, ahogy a város hiánytalan egészként ábrázolódik, és a monumentális látnivalók helyett feltárulnak az apró szépségek. A film főszereplője pedig Juliette Binoche, akit nem lehet nem szeretni.Szívemhez közelálló alkotás a Párizs, szeretlek! című rövidfilm gyűjtemény. Ebben az alkotásban 22 rendező 18 szösszenetet dobott össze, különböző életkori, származási és vallási szempontok szerint tálalva a város – és a világ – legnagyobb közhelyét, a szerelmet. A helyszínt Párizs kerületei adják, de nincs direkt ábrázolás, csak finoman húzódnak meg a háttérben a látványosságok. A rendezők között olyan neveket kell megemlíteni, mint Joel és Ethan Coen, Tom Tykwer, Isabel Coixet, Christopher Doyle, Alfonso Cuaron. A színészek között pedig felbukkan Juliette Binoche, Willem Dafoe, Natalie Portman, Nick Nolte, Elijah Wood. A Párizs, szeretlek! Néhány perces véleményalkotások láncolata a szerelem meglétéről, vagy éppen hiányáról, néhol zseniális, néhol kevésbé sikerült – de mindenképpen szerethető – megoldásban. A francia fővárosra mindenképpen igaz, hogy a romantikus filmek egyik leggyakoribb helyszíne.